LITERATURA
Cultura 15/04/2012

El crim fascina les sueques

L'èxit de la trilogia Millennium, de Stieg Larsson, ha motivat un grapat d'escriptors de novel·la negra. Kristina Ohlsson s'afegeix a la llista de candidates a convertir-se en la nova reina del crim a Suècia.

Jordi Nopca
2 min
Ohlsson té la intenció de convertir-se en la nova reina de la novel·la negra sueca.

BARCELONAHi ha tantes maneres de viure com de morir. Potser n'hi ha més i tot de matar: els escriptors de novel·la negra suecs han de seguir imaginant noves estratègies criminals, si volen que els seus llibres escalin posicions a les llistes de més venuts i, amb sort, es converteixin en el nou fenomen global. Escriptores com Camilla Läckberg, Asa Larsson i Mari Jungstedt poden presumir d'haver venut milions de les seves creacions sagnants i fosques. Publicades en català i amb molt bones vendes, les escriptores sueques fascinades pel crim tenen des de fa ben poc una nova contrincant, Kristina Ohlsson.

Columna acaba de publicar el seu debut, Escollides , una novel·la en què Ohlsson presenta la seva inspectora, Fredrika Bergman, que ha de solucionar la desaparició de diverses nenes. "Vaig començar a escriure quan era petita: fins i tot forçava els meus amics perquè em llegissin els contes", explica Ohlsson, que des de fa uns anys viu a Viena, on treballa a l'oficina contra el terrorisme de l'OSCE (Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa). "L'any 2007 la feina que feia m'avorria tant que vaig buscar alguna cosa que em suposés un repte: va ser llavors que vaig crear la Fredrika. Penso que la novel·la negra és el gènere més indicat per captar els lectors menys assidus".

Una tradició generosa

Ohlsson ha après a escriure a partir de la lectura de la rica tradició criminal sueca: "Autors com Maj Sjöwall i Per Wahlöö, Leif Persson i Henning Mankell han publicat durant dècades i han fet que la competència fos molt dura". De moment, Ohlsson -que només té 32 anys- ja ha publicat els tres primers casos de la seva investigadora, i cada vegada se sent més còmoda amb el personatge: "La Fredrika és una dona molt analítica. Prefereix treballar sola i seguir el seu instint, que de moment li ha donat molts bons resultats. A Escollides , la Fredrika treballa amb l'Alex, un inspector competent i ambiciós, i té una relació sentimental amb un professor madur".

stats