Cultura 23/06/2011

Els 'vips' del cinema català es vesteixen de gala per la seva festa d'estiu

Xavi Serra
2 min
El president de l'Acadèmia, Joel Joan, amb Elisenda Nadal, fundadora de 'Fotogramas', i Ramon Colom, dels cinemes Alexandra.

El bo i millor del cinema català es va reunir ahir als jardins del Palau Reial per celebrar un any esplèndid, inoblidable. Era la tercera edició d'un esdeveniment distès i buit del nerviosisme dels premis Gaudí. Aquí no hi ha guanyadors ni perdedors, tan sols cares somrients i ganes de gresca i xerrera. I potser, els més afamats, un pèl de mosqueig. "Com és que no hi ha sopar?", deien algunes veus insistents. La coca de Sant Joan que acompanyava les copes era molt adient per les dates, però el cinema català no només té fam de premis, sinó també de canapès!

Una de les primeres a arribar va ser Marina Comas, la jove intèrpret de Pa negre , acompanyada de la seva germana Ona, que, atenció, també vol ser actriu! Caçadors de talents, ja sabeu on hi ha una bona nissaga. Marina estava una mica aclaparada: ahir mateix havia sabut que l'Acadèmia del Cine Espanyol havia decidit que els menors de 16 no podien guanyar cap Goya, cosa que l'ha convertit en l'última guanyadora infantil d'un d'aquests premis.

La nit veia com es barrejaven cineastes independents d'esperit molt cinèfil com Lluís Galter i l'equip de Caracremada amb cares més populars com l'actriu Cristina Brondo, amb vestit de nit blau marí, o Pau Freixas, director d 'Herois i de la sèrie Polseres vermelles , i fins i tot l'expresident Pasqual Maragall. El productor Lluís Miñarro comentava satisfet (i en secret) que una de les seves noves apostes ha estat seleccionada per un festival europeu molt important, Joel Joan reia amb Ramon Térmens i Babou Cham, director i un dels intèrpret de Catalunya über alles , film en què el president de l'Acadèmia també participa... Però aturem-nos en Joel Joan. I aquestes ulleres de pasta blanca i miralls reflectants que portava: ¿eren 3D, potser?¿Joel, estàs fent campanya per un paper en alguna pel·lícula en tres dimensions? Algun dia ens ho hauràs d'explicar...

En qualsevol cas, la nit no anava tan sols de gresca i xerinola, i l'Acadèmia va aprofitar també per retre homenatge a dues persones que han fet molt pel cinema català. La primera és Elisenda Nadal, exdirectora de la revista Fotogramas , orgullosa filla de l'anterior director i mare de l'actual, Toni Ulled. Nadal va rebre el reconeixement amb elegància i humor i a continuació va donar pas a Ramon Colom, propietari dels cinemes Alexandra, un dels pocs reductes de cinema europeu i nacional que encara queden a Catalunya.

La cerimònia, per cert, va ser presentada per una Mercè Llorens que lluïa esplèndida amb un vestit curt d'un blanc trencat del dissenyador català Toni Francesc. Fent país! La cosa no es va allargar gaire i, després d'un merescut reconeixement als guanyadors de la munió de premis que ha recollit aquest any el cinema català (106!), Llorens va deixar pas al DJ per començar la festa de debò, que amb tota seguretat es va allargar fins a altes hores de la nit.

stats