IMPULS A LA CULTURA POPULAR
Cultura 03/11/2011

Els ateneus formaran un circuit amateur

Al gener engegarà l'Espai A, una xarxa d'arts escèniques que farà circular pels ateneus de Catalunya produccions de teatre, dansa i música amateurs. La primera temporada esperen 50.000 espectadors.

Laura Serra
2 min
Un espectacle de dansa tradicional de l'Esbart Montgrí.

Barcelona.El conseller de Cultura exposava ahir una gran paradoxa: "Les polítiques culturals des dels anys 60 han prioritzat acostar l'alta cultura a la gent. Però estant atents als grans centres culturals de l'Estat, hem deixat de prestar atenció a la realitat cultural del país -explicava-. La cultura popular té una gran fortalesa i molt poca visibilitat". Per corregir aquesta paradoxa, ahir la conselleria va presentar una nova xarxa d'arts escèniques amateurs que neix simplement de posar en contacte aquestes "realitats culturals". Els 150 ateneus que hi ha repartits per Catalunya, més de la meitat dels quals estan equipats amb teatres, formaran aquest circuit -anomenat Espai A-, que acollirà teatre amateur, dansa tradicional, corals i orquestres. Per primera vegada, la cultura tradicional i popular farà temporada estable.

La xarxa és resultat de dues situacions, segons Lluís Puig, director del Centre de Promoció de la Cultura Tradicional i Popular Catalana: "D'una banda, la ingent producció d'espectacles i concerts que necessiten superar el seu àmbit territorial immediat, i de l'altra, la veritable xarxa estesa pel país que suposen els equipaments associatius i els ateneus, que tenen l'oportunitat de créixer en el seu servei públic".

Les cinc federacions culturals que participen en el projecte crearan una comissió artística que seleccionarà els millors espectacles. La primera temporada, del gener al maig del 2012, l'Espai A acollirà 20 companyies i tindrà un aforament de 50.000 espectadors. La temporada següent, de l'octubre al maig del 2013, en preveu 80.000. La Generalitat aportarà a la xarxa 100.000 euros el 2012, i a mesura que es consolidi la programació i es pugui autofinançar, s'ampliaran els espais i els bolos de les companyies.

La cultura amateur a Catalunya mou gairebé 4.000 entitats i unes 181.000 persones. La xarxa, a més de donar estabilitat al sector, el revaloritzarà (perquè es pagarà entrada per veure esbarts i corals, cosa poc freqüent) i suposarà un estímul creatiu per a les companyies. Salvador Casals, president de la Federació d'Ateneus, va dir que hi haurà "un abans i un després" d'aquesta iniciativa, perquè es treballarà en xarxa, hi haurà una selecció dels espectacles i es generarà un nou públic de proximitat. L'excel·lència i l'amortització són dos conceptes que es valoren més en temps de crisi.

stats