Cultura 08/08/2013

Troben 3.000 esquelets sota el metro de Londres

Les obres d'excavació d'una nova línia de ferrocarril deixen al descobert assentaments humans de diferents segles

Efe
2 min
Imatge de l'excavació a la zona de venda de bitllets de l'estació de Broadgate / EFE / CROSSRAIL

LondresUna excavació arqueològica ha deixat al descobert restes que proven l'existència d'assentaments humans a tocar del Tàmesi, a Londres, fa 9.000 anys. La troballa, una "fàbrica d'eines" del mesolític que inclou 150 peces de sílex, ha tingut lloc a North Woolwich, al sud-est de la capital, durant les excavacions realitzades com a part del projecte Crossrail, un tren d'alta velocitat. Però no ha sigut l'única troballa realitzada gràcies al ferrocarril, que ha deixat al descobert 3.000 esquelets a tocar del centre de la ciutat.

Els arqueòlegs creuen que els londinencs prehistòrics utilitzaven el lloc del descobriment per provar, dividir i preparar les pedres que posteriorment els servirien per elaborar les eines. "Aquesta és una troballa única que llança proves que éssers humans van tornar a Anglaterra, sobretot a la vall del Tàmesi, després d'un llarg parèntesi durant l'edat de gel", ha explicat el director de l'excavació, Jay Carver.

De fet, el projecte arqueològic que ha generat Crossrail, que travessa de banda a banda la ciutat, ha anat desvelant tresors que romanien ocults sota el terra de Londres, com una moneda d'or del segle XVI utilitzada probablement com a penjoll. La peça era a la zona de Liverpool Street, a l'est de la capital, un lloc que fins fa poc constituïa una de les zones més deprimides de Londres i que ara, a tocar del districte financer, viu una època de renaixement.

És justament en aquesta mateixa àrea, on ara hi ha una gran estació de metro i tren, on s'ha trobat un gran cementiri del segle XVII que podria albergar 3.000 cossos, "una mostra real de la societat londinenca al llarg de dos segles", ha apuntat Carver en declaracions recollides pel diari 'The Guardian'. Entre les persones enterrades hi havia pacients de l'hospital psiquiàtric anomenat Bedlam, que mai van ser reclamats per les seves famílies. També morts en guerres i plagues.

Però la riquesa de les troballes abraça diferents períodes i segles. Tant és així, que s'han trobat restes d'una carretera de l'època romana en bon estat. "Estem parlant d'un ric dipòsit d'arqueologia que permet fer una ullada a la història de Londres dels darrers 2.000 anys", ha dit Carver.

stats