TRADICIÓ
Cultura 29/01/2017

25 anys de foguerons de sa Pobla a Gràcia

Sant Antoni ja és considerada la festa major d’hivern del barri de Barcelona

Margalida Mateu
3 min
Encesa de foguerons i inici de la revetla ahir a la plaça de la Virreina de Barcelona.

PalmaA les 21.30 h s’encengué el fogueró major de les festes de Sant Antoni a la plaça de la Virreina de Gràcia, un sus especial perquè era la 25a vegada que el foc prenia Gràcia en un acte que ja s’ha convertit en tota una tradició de la Ciutat Comtal.

Els graciencs parlen dels foguerons com la seva festa d’hivern i és que el programa d’activitats començà aquest dijous. Barcelonins i mallorquins hi compartiren les primeres xerrades.

Un any més, el desembarcament de mallorquins ha estat gros. No hi han faltat els de sempre, amb Toni Torrens al capdavant guiant el vaixell i els polítics, que tampoc s’han volgut perdre la festa. La consellera de Cultura, acompanyada pel seu equip, tampoc no faltà als principals actes pels carrers graciencs.

Fent un poc de memòria, recordem que la festa va néixer -enguany fa 25 anys- de la proposta, l’any 1992, de fer un fogueró a la plaça del Diamant com els que s’encenien des de fa segles a Mallorca per Sant Antoni perquè els seus fills, aleshores estudiants universitaris residents a Barcelona, poguessin gaudir de la revetla mallorquina. La participació s’incrementà, tant pel que fa al públic com per part de l’organització, i evolucionà fins que fou institucionalitzada en el Protocol Festiu de la Vila de Gràcia (2011), dels programes de festes populars de l’Ajuntament de Barcelona. Enguany, en total s’hauran organitzat, des de dijous i fins avui, una vintena d’activitats, entre les quals cal destacar la inauguració de l’exposició Falles i Fogueres de Josep Fornés o la conferència impartida pels creadors de la festa, Antoni Torrens, president de l’Associació Cultural Albopàs -una entitat sense ànim de lucre- i que enguany fa 25 anys que l’organitza, i Josep Fornés, amb el títol És dissabte de gràcia, l’origen de la revetlla mallorquina a Barcelona. Les dues activitats tingueren lloc al Centre de Cultura Popular la Violeta de Gràcia. També hi hagué l’actuació, per primera vegada, dels menorquins Es Bastió de s’Illa i ball de bot amb el grup Al-Mayurqa, dos actes que es feren al Centre Artesà Tradicionàrius. Així mateix, s’hi inclou l’activitat Folk als Mercats, amb els xeremiers al mercat de l’Abaceria i la Llibertat i amb Glosadors de Mallorca i Cor de Carxofa al mercat de l’Estrella i Lesseps, que posaren la banda sonora a la festa ja des d’ahir dematí. Tot això a més de la ja tradicional Trobada de Xeremiers al Centre Cultural Popular de la Violeta de Gràcia, la plantada de les Colles de cultura popular, la sonada dels Xeremiers de Mallorca i la banda de flabiols i sacs de gemecs La Sacairada.

Nou lèxic

La paraula ‘fogueró’ ja s’ha integrat en el lèxic dels habitants de Gràcia, que, tot i que al principi ho veien com una foguera grossa, ara no hi falten. Tampoc el pa, les llonganisses i els botifarrons duits des de Mallorca a una revetla amb dimonis, sant Antoni, ximbombes i els cantadors de sa Pobla, balls i cants mallorquins, amb música i ballada a càrrec dels grups Marjal en Festa, de sa Pobla; Glosadors de Mallorca i Al-Mayurqa. Simultàniament, a la plaça del Diamant, hi hagué revetla, glosada i cançons a càrrec de Festa de sa Ximbomba de sa Pobla, Glosadors de Mallorca i Cor de carxofa de Catalunya i Xeremiers.

Hem de recordar que l’any passat s’establí un conveni de col·laboració entre la Conselleria de Cultura del Govern de les Illes Balears i l’Associació Cultural Albopàs per al suport, la promoció i la difusió de la Festa dels Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla a Gràcia.

stats