Cultura 30/05/2012

25 anys amb la Capella Reial de Catalunya

M.p.
2 min

BELLATERRA.La Capella Reial de Catalunya, una de les tres formacions musicals estables que Jordi Savall ha fundat al llarg dels 40 anys de professió -juntament amb Le Concert des Nations i Hesperion XXI, a més de la discogràfica Aliavox-, celebra el 25è aniversari amb diferents projectes que donaran més presència a la formació vocal a tot Catalunya.

Fundada el 1987 per Jordi Savall i Montserrat Figueras, la Capella Reial -que el 1990 va afegir al seu nom l'epígraf de Catalunya- va néixer com a continuïtat de la Capella Reial de Barcelona, fundada el 1297 pel rei Jaume II per donar veu a les cerimònies religioses que es feien a les capelles dels palaus reials medievals. La Capella Reial de Catalunya interpreta amb criteris històrics la música medieval, renaixentista i barroca, tant la profana com la religiosa.

Durant la temporada que ve la formació vocal oferirà concerts, trobades, cursos i diferents projectes participatius per celebrar els seus 25 anys. Entre les activitats més destacades, Savall explica que hi ha el projecte de recuperar El llibre vermell de Montserrat i oferir diferents Magníficats , de Cererols a Bach, per tot Catalunya.

Una altra de les iniciatives de la Capella Reial és establir un projecte d'acadèmies per a joves professionals. "Es tracta d'integrar en un treball de recerca i d'ensenyament joves cantants i instrumentistes d'arreu del món que convidarem dues vegades a l'any per preparar un projecte musical, i després incloure'ls com a membres regulars de les nostres formacions", diu Savall, que l'any passat ja va dur a terme un projecte pilot del qual va sortir l'orquestra que va enregistrar el disc Jean-Philippe Rameau: l'orchestre de Louis XV .

El que sí que s'ha vist afectat per la crisi econòmica és el projecte de residència de la Capella Reial de Catalunya al monestir de Pedralbes, que ha quedat aturat. "És un projecte que està en estudi, però per al qual ara no hi ha pressupost, i fer una residència si no tens un mínim de pressupost perquè pugui funcionar no té sentit. El projecte inclou, a més, restaurar unes cases, o sigui que estem parlant a dos o tres anys vista", explica Savall.

stats