Cultura 30/12/2011

Els altres triomfadors de l'any

PJ Harvey, Bon Iver, M83 i Lana del Rey encapçalen les preferències de la crítica internacional

2 min
Els altres triomfadors de l'any

PJ Harvey

L'àngel que ha sacsejat Anglaterra

En un any marcat per la crisi, PJ Harvey ha publicat el manifest més eloqüent sobre la indignació: el disc Let England shake , que la revista britànica New Musical Express i l'espanyola Rockdelux han triat com el millor del 2011. Per parlar del descontentament del present, PJ Harvey ha viatjat fins al cor de les tenebres de la Primera Guerra Mundial. Mitjançant l'al·legoria, ha construït un disc més impactant que qualsevol eslògan del 15-M. El món tremola, i PJ Harvey ho ha vist millor que ningú.

Bon Iver

Un cantautor diferent en evolució constant

La web Pitchfork , la bíblia de la crítica musical als Estats Units, ha beneït Bon Iver, Bon Iver com a millor àlbum de l'any. Segurament han quedat aclaparats pel personal folk-pop de Justin Vernon, àlies Bon Iver, un cantautor diferent.

Lana del Rey/ M83

"Video Games i Mignight City", cançons del 2011

Video games de Lana del Rey -àlies de la nord-americana Elizabeth Grant- i Midnight City de M83 -àlies del francès Anthony Gonzalez- s'han repartit els honors de la premsa internacional. La primera és la favorita del New Musical Express i de la revista francesa Les Inrockuptibles . La de M83 ha seduït les redaccions de Pitchfork i Rockdelux . Lana del Rey és una Lolita melodramàtica que canta sobre catàstrofes sentimentals. M83, en canvi, posa música a la felicitat.

Nacho Vegas

El cantautor de la zona indignada

L'asturià Nacho Vegas va començar l'any amb l'àlbum La zona sucia , que inclou la cançó La gran broma final , sobre la seva relació especial amb Christina Rosenvinge. I l'ha acabat amb l'EP Cómo hacer crac , que també és el títol de la primera gran cançó espanyola sobre la crisi.

stats