Cultura 08/11/2016

Sixena també vol portar el conseller Santi Vila als tribunals per un tuit

Santi Vila ha rebut avui una notificació del jutjat d'Osca que l'adverteix de "responsabilitats penals" si no torna els béns de Sixena, i ho ha difós per Twitter

Acn/ara
3 min
El jutjat d'Osca adverteix Santi Vila adverteix Santi Vila de "responsabilitats penals" per no retornar els béns de Sixena

BarcelonaUn funcionari judicial ha lliurat aquest dimarts al matí la notificació del jutjat número 1 d'Osca en què adverteix el conseller de Cultura, Santi Vila, de possibles "responsabilitats penals" i una multa derivades de l'incompliment de no lliurar a l'Aragó les 44 obres d'art de Sixena que encara romanen al Museu de Lleida. La interlocutòria del jutjat d'Osca, datada el 18 d'octubre, recollia, a més, que es desestimaven els tres recursos de reposició presentats per la Generalitat i el MNAC i que la resolució era ferma.

El conseller ha fet enregistrar el moment en què un funcionari judicial li lliura la notificació i l'ha difós a Twitter:

La reacció des de Sixena

Hores després, l'advocat de de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena, Jorge Español, presentava un escrit al jutjat de primera instància 1 d'Osca per demanar que es traslladi al fiscal el tuit del conseller de Cultura perquè estudiï si se li poden exigir "responsabilitats". Español considera "irrespectuós" el tuit del conseller Vila, perquè considera que intenta "desqualificar" la figura del jutge, "denigrant-lo". Afegeix que considera "inadmissible" que amb el tuit acusi la jutgessa d'Osca d'obligar-lo a desobeir les lleis i afegeix que es tracta d'unes acusacions "gravíssimes".

Reacció del Govern

Des del Govern, la portaveu, Neus Munté, ha fet pinya amb el conseller de Cultura i li ha traslladat la "solidaritat" de tot l'executiu. A més, ha avisat que el Govern no desobeirà les lleis catalanes i, per tant, no retornarà les obres: "Les obres no es mouen". La portaveu de la Generalitat i consellera de Presidència ha recalcat que el Govern complirà la "llei catalana" i mantindrà "exactament la mateixa posició", malgrat la "violència de les accions judicials del jutjat d'Osca".

Un llarg litigi

En el litigi pels béns de Sixena es cremen etapes gairebé cada dia. El Museu de Lleida va fer públic aquest dilluns que el jutjat de Rubí ha admès a tràmit la seva demanda contra les monges santjoanistes, que hauran de declarar davant un jutge per primera vegada. Davant d'això, dimarts la consellera d'Educació, Cultura i Esport del Govern d'Aragó, Mayte Pérez, ha reclamat a l'executiu català "que es deixi de focs d'artifici" i "compleixi les sentències" que l'obliguen a tornar tant els 97 béns del monestir de Sixena –dels quals ja n'ha lliurat 53– com les pintures murals. "Som en un estat de dret, de convivència, en què la justícia hi és per complir-la", ha dit.

El trasllat provisional de les 97 obres d'art en litigi el va ordenar el mateix jutjat el 12 de juny del 2016, a petició del govern de l'Aragó i l'Ajuntament de Vilanova de Sixena. La Generalitat i el MNAC van recórrer aquesta ordre de trasllat provisional, però el 23 de maig del 2016 la jutgessa d'Osca va rebutjar el recurs i el 24 de juny, a través d'un decret, va posar data i va ordenar a traslladar a Sixena les 97 obres d'art en litigi que es troben al Museu de Lleida i al MNAC el 25 de juliol.

9 claus per entendre el litigi pels béns del monestir de SixenaL'endemà, el 26 de juliol, arribaven al monestir de Santa Maria de Sixena les obres en litigi guardades al MNAC. Pel que fa a les 44 obres del Museu de Lleida, el conseller de Cultura, Santi Vila, ha defensat en reiterades ocasions que han de romandre a Catalunya perquè estan catalogades i protegides per la llei de patrimoni.

Els béns en litigi van ser adquirits per la Generalitat a les monges de l'orde de Sant Joan de Jerusalem mitjançant contractes de compravenda del 28 de gener del 1983 i del 17 de desembre del 1992, i pel Museu Nacional, el 20 de juny del 1994. El jutjat d'Osca, però, va resoldre que no havien quedat demostrades aquestes compres.

stats