CRÒNICA
Cultura 22/10/2016

Un acte auster, breu i concís a la capella

Acontentament general pels premis restablerts

M. Mateu
3 min
La capella de la Misericòrdia fou el lloc triat  per a l’entrega dels guardons de narrayiva i poesia.

PalmaUn acte auster i concís fou el que ahir vespre tingué lloc al Centre Cultural la Misericòrdia de Palma per al lliurament dels ben tornats premis Mallorca de creació literària. El Consell de Mallorca, en paraules del conseller insular de Cultura, Francesc Miralles, promulgà que “aquests premis han de ser un instrument útil per assolir els objectius des de diferents àmbits culturals que són responsabilitat del Consell”. Miralles encetà el discurs “amb una obvietat: recuperam els premis Mallorca perquè els hem deixat perdre”, i es va mostrar ambiciós: “Volem que aquests guardons prestigiïn la creació cultural, no només en l’àmbit literari, sinó també en altres disciplines, com la fotografia, la música, el teatre o les arts plàstiques”, augurà el vicepresident.

L’acontentament general per uns guardons que són dels més ben dotats en literatura catalana i les breus intervencions dels guanyadors marcaren un acte amb l’actuació de la bella veu de Marta Elka acompanyada de l’indispensable Toni Pastor i la interpretació d’un fragment de la companyia de teatre La Fornal Fuita i martiri de Sant Andreu Milà, basada en textos de Miquel Àngel Riera. La il·luminació fou un encert: la capella de la Misericòrdia s’il·luminà de vermell, groc i blau, i creà un clima acollidor i càlid per a la fredor d’aquesta tipologia d’actes.

“L’àmbit que avui ens ocupa, el literari, en les modalitats de poesia i narrativa, fa possible que treballem, en primer lloc, per difondre, promocionar i normalitzar l’ús de la llengua catalana, que és la llengua del país i que, lluny de separar, ha d’agermanar territoris amb una llengua i cultura comunes”, va remarcar Francesc Miralles en el seu discurs. “Alhora, donam un impuls i donam visibilitat a la indústria editorial, tan malmesa per aquests anys de crisi i mancada de suport institucional”, manifestà el conseller.

El Centre Cultural de la Misericòrdia vol ser un dels vaixells insígnia del Consell, que vol que l’edifici es converteixi en un dels llocs imprescindibles per a les diferents disciplines culturals que es creen a Mallorca: “Volem que els premis Mallorca, que enceten avui una trajectòria nova, esdevinguin punt de trobada del món cultural de la nostra illa, més enllà d’un acte estrictament protocol·lari. I volem que ho facin, a més, des d’un espai que s’espera que sigui un centre cultural de referència per a la ciutat de Palma i, també, per al conjunt de l’illa de Mallorca”, va manifestar Miralles.

Per la seva banda, els guanyadors de les dues categories varen ser molt precisos i breus en les seves intervencions. Eva Baltasar va ressaltar la seva capacitat de síntesi en la parla però no en els textos, ja que els onze poemes que integren l’obra guanyadora són força extensos. La premiada va llegir un d’aquests poemes d’ Invertida, homenatge a la Mediterrània: “a la mar de fons m’hi tiraria, omplint de peixos els meus pulmons”.

Albert Fargas també fou concís i donà les gràcies i la felicitació per la recuperació d’aquests guardons, “perquè són molt necessaris i els autors com jo no podríem publicar si no fos per aquests premis, tal com està el món editorial”.

A l’esdeveniment, de poc més d’una hora de durada, hi van assistir representants institucionals, editorials i escriptors que treballen per la difusió de les lletres catalanes en un ambient senzill i proper.

stats