CULTURA
Cultura 13/06/2013

El catalanòfil britànic Max Wheeler, guardonat amb el XXIIIè Premi Internacional Ramon Llull

El lingüista s'ha distingit per la defensa de la unitat lingüística del català en les seves diverses modalitats

Ara
2 min

BarcelonaEl jurat del Premi Internacional Ramon Llull ha distingit el catalanista britànic Max Wheeler (Middlesex, Anglaterra, 1946) en la 23a edició d'aquest guardó. El lliurament tindrà lloc a Andorra el proper mes de novembre en el marc de la cerimònia anual de lliurament dels premis Ramon Llull. L'obra de Wheeler s'ha distingit per la defensa de la unitat lingüística del català en les seves diverses modalitats.

El jurat ha definit Wheeler com "filòleg en el sentit més tradicional del terme i lingüista teòric en el sentit més modern de l'expressió, Wheeler té l'estranya habilitat i la virtut de conjuminar el coneixement detallat de les dades i de la història de la llengua catalana, propi dels nostres millors filòlegs, i alhora el coneixement profund dels models teòrics més innovadors i més adequats per a la descripció lingüística, propi dels lingüistes teòrics".

"La candidatura de Max W. Wheeler resulta especialment rellevant a hores d'ara, coincidint amb la seva recent jubilació, que no ha fet sinó incrementar la seva dedicació a la nostra llengua, i amb la recent publicació de l'obra 'Noves aproximacions a la fonologia i la morfologia del català. Volum d'homenatge a Max W. Wheeler' (Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, 2011), en què 29 investigadors de diferents universitats de l'àrea lingüística catalana i de l'estranger presenten investigacions sobre els àmbits lingüístics en què més ha treballat el catalanòfil anglès".

El premi, dotat amb 8.000 euros, es convoca anualment i de forma conjunta per la Fundació Ramon Llull i la Fundació Congrés de Cultura Catalana. Aquest reconeixement té per objectiu valorar el conjunt d'una obra individual d'una persona de fora del domini lingüístic, escrita en qualsevol llengua, i que hagi significat un notable coneixement de la realitat històrica i cultural catalana.

En les darreres edicions els guardonats han estat Georg Kremnitz (2012), Malika Ahmed (2010), Denise Boyer (2009), Michael van Walt van Praag (2008), Alan Yates (2007), Tilbert Stegmann (2006), Paul Preston (2005) i Giuspeppe Tavani (2004).

stats