Cultura 15/04/2011

"Volia retratar el pitjor de la condició humana en els superherois"

Radical Garth Ennis (Irlanda del Nord, 1970) ha revolucionat el món del còmic amb sèries com 'Predicador' i 'The boys', farcides d'incorrecció política, sexe i religió.

Ricard Martín
2 min
Ennis, un brillant guionista de còmic comercial que ha fet la guitza a la indústria des de dins.

Vostè és un ateu declarat. D'on va sorgir la idea de Predicador ?

Tinc una certa fascinació per la religió organitzada. I se'm va acudir fer servir la iconografia de la religió cristiana i convertir-ho tot en un western modern molt irreverent.

Li va causar problemes?

No. Si et saps anticipar al conflicte, mai en tindràs. Si et relaxes, reps una bufetada que no saps d'on ve.

Hi haurà film de Predicador ?

Qui sap? Cada tres anys una companyia compra l'opció per fer la pel·lícula. Primer va ser HBO, després Sam Mendes. És una bona manera de fer calés... Si les coses segueixen així i no hi ha film, no crec que sigui el pitjor que em pugui passar.

Wildstorm, filial de DC, va avortar The boys . Censura?

No pas directa. En una gran companyia de còmic pots satiritzar la religió. Però The boys fa mofa dels superherois. Tot i que ells publiquen igualment còmics plens de violència, en fan marxandatge i els hi encanta, no es podien permetre una sèrie com The boys , se'n van desfer. Ara està en una editorial que em dóna suport al cent per cent.

AThe boys va portar l'estereotip del superheroi a un nivell mai vist, més enllà de Watchmen .

Vaig voler-los retratar com pensava que serien en la vida real: una barreja d'estrella de rock i polític. Tindrien glamur, notorietat, però també un efecte directe en el món, com els polítics. I serien aquella mena de gent que surt als reality shows , que es porten malament a propòsit, el pitjor de la condició humana. Així els vaig voler retratar.

Vostè odia els superherois?

Dominen el 95% de la indústria. I fan que sigui difícil cultivar altres gèneres. Però no els odio: no sento cap interès per ells. No hi vaig créixer, o sigui que no tinc cap mena de nostàlgia sentimental.

Hi ha gent que el considera un guionista extrem. S'autocensura?

Hi ha una percepció extrema de la meva feina, però no ho és tant en comparació amb la majoria de còmics comercials. Mai penso "això no ho faria". Senzillament hi ha coses que d'entrada no em plantejo fer. Però sèries com The wire i The Sopranos són molt més dures.

stats