MÚSICA
Cultura 21/03/2013

"Volem fer una gira més relaxada"

Els Catarres pengen avui en descàrrega gratuïta les cançons del seu nou àlbum, 'Postals'

Xavier Cervantes
2 min
ALEGRIA PRIMAVERAL  Jan Riera (acordió), Èric Vergés (guitarra) i Roser Cruells (contrabaix) amb els músics que els acompanyen en directe.

Barcelona."El primer disc el vam fer una mica de pressa i corrents, i ens vam quedar amb l'espineta de fer-ne un ben produït", diu Èric Vergès, cantant d'Els Catarres, el trio que completen Jan Riera i Roser Cruells. L'espineta se l'han tret amb Postals , un treball al qual han pogut dedicar més temps. El disc, que ja es pot descarregar de franc a la web del grup, tindrà una edició física que publicarà Música Global el 9 d'abril, tres dies abans de la presentació en directe al Festival Strenes de Girona. "Creiem que la música per internet ha de ser lliure. Ens ha funcionat molt bé", diu Vergés.

"La nostra música és gratuïta, però si col·labores i compres el disc hi ha moltes possibilitats que hi hagi un nou disc perquè hi haurà finançament. Però si no tens diners no cal que el compris, està a internet", afegeix Riera, que avança que l'edició física tindrà un packaging "molt xulo". "Cada cançó anirà amb una postal, amb la lletra escrita darrere", explica Riera. I cada disc serà personalitzat i numerat. "Tenim uns tampons de diferents colors amb el nou logo del grup i anirem estampant-lo a cada disc", concreta Cruells.

Un disc "molt visual"

Els Catarres defensen que Postals és "molt visual" i que té molt a veure amb "diferents punts de la geografia" per on han passat des que l'èxit viral de Jenifer els va dur a saltar d'escenari en escenari amb sobtada intensitat. La notorietat que han assolit és conseqüència d'aquell èxit, però el trio d'Aiguafreda respon al pes del passat amb un disc cantat "des de l'alegria i el caliu", diu Riera. Per això han fet coincidir la publicació de les cançons amb l'inici de la primavera.

"El dia després de fer Jenifer ja sabíem que no ens sortiria una altra cançó així, però tampoc ens preocupem gaire", reconeix Riera. Alliberats d'aquesta pressió, han confiat en "l'espontaneïtat" que els defineix per tirar endavant un repertori de "pop acústic amb instrumentació folk" del qual només han descartat les "cançons més tristes". "Potser no som tan megaespontanis com al principi, però estem una mica més organitzats", precisa Cruells, que recorda que en l'últim any han relativitzat aquell impacte sobtat i han anat "posant les coses al seu lloc".

Riera remet a la cançó Rock & roll per definir l'esperit del grup. "Hi ha un vers que explica el nostre concepte de música: «Amb el bombo a negres i tres acords en tenim prou»". Riera considera que les cançons que més bé representen Els Catarres de Postals són Tokyo , Camp d'oliveres , Vull estar amb tu i Rock & roll , "cadascuna amb un estil diferent". Vergés concedeix que Invencibles també podria ser "un bon resum del disc", perquè barreja estils i té una lletra "molt positiva" sobre l'amistat. En directe, diu Riera, intentaran "fer-ho tot senzill i sense floritures". Això sí, ara volen fer "una gira més relaxada amb concerts de més qualitat, més divertits" i amb els matisos que els proporciona disposar de més repertori.

stats