Cultura 10/08/2013

La Verge dormida va de noces

María Isabel Uribe Dussán adorna el llit d'una Mare de Déu de Selva

C. Serra
2 min

PalmaFa 11 anys que la Fundació Amics del Patrimoni "vesteix" amb art contemporani les verges dormides. Amb aquest gest, ha aconseguit que una tradició que gairebé es donava per perduda, la visita dels llits de la Mare de Déu que hi ha a moltes esglésies i convents de l'illa al voltant del 15 d'agost, es convertís en motiu de peregrinació per a gent aliena a l'esperit religiós d'aquesta festa que commemora l'Assumpció de Maria al cel, no queda clar si amb cos i ànima o només amb ànima.

En total, aquest anys s'exposen fins a 46 verges dormides, 13 a Palma i 33 a la Part Forana, però l'objectiu és que en el futur s'arriben a mostrar les 90 talles -majoritàriament barroques, tot i que també n'hi ha de gòtiques i modernistes- que hi ha repartides per tota l'illa. Seria un argument més per demanar que aquesta festa es declari Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la Unesco, explicava ahir Joan Rotger, vicepresident de Cultura del Consell de Mallorca i batle de Selva.

De Selva és, precisament, la imatge de la Verge Dormida que s'exhibeix des d'avui a l'església del Sagrat Cor de Palma amb el llit de novia que li ha preparat l'artista María Isabel Uribe Dussán. La instal·lació artística està inspirada, explicà, en el poema El cel obert de Sebastià Perelló i està plena de simbolismes que es refereixen tant al joc entre el número deu i Déu, com en les preparacions d'unes noces. Per això, la talla, per restaurar, està damunt un llit cobert amb una blonda com de vel de novia al frontal del qual s'intueix -costa de veure- un vídeo d'una dona pujant unes escales que acaba volant cap al cel. Sobre el llit, un baldaquí amb tot de retalls de feltre amb forma de cors o de dames de companyia fent la rotllana a la novia.

"Hi ha una part mística en el simbolisme i també laica, perquè una boda és una festivitat religiosa però també popular", comentava ahir. De fet, ha titulat la peça Novia del pueblo, bella dona, cercant la part més amable d'unes imatges que en general tenen un aire una mica tètric. De fet, recorda, a Colòmbia hi ha un gran culte a les verges, que es fa de manera molt festiva i popular. "Nosaltres feim la celebració quan és viva i, aquí, quan és morta", explicava ahir en relació a les diferències entre les dues cultures.

Segons Joan Guaita, el coordinador artístic d'aquestes instal·lacions, la festa de l'Assumpció és única de la Mediterrània i té una especial presència a Mallorca, encara que es poden trobar també imatges de verges dormides a tota la costa i fins i tot a Tunísia. "A Mallorca havia tingut molta tradició, malgrat que durant un temps es va anar perdent", assenyala.

Qui vulgui veure verges dormides, en trobarà la llista a la web www.assumpciodelamarededeu.net. És una bona excusa per visitar esglésies i convents de gran valor patrimonial.

stats