DRETS DE LA PROPIETAT INTEL·LECTUAL
Cultura 25/05/2011

La UE vol la seva llei Sinde

La Unió Europea ha posat fil a l'agulla per elaborar una llei comunitària de la propietat intel·lectual. Davant del conflicte de les descàrregues il·legals volen "fer pedagogia i no criminalitzar l'usuari".

Laura Serra
2 min
La Unió Europea vol protegir la propietat intel·lectual per emparar els usuaris i els negocis.

BARCELONA.Europa per fi ha decidit arromangar-se i encarar la regulació d'una qüestió inajornable: els drets de la propietat intel·lectual. La importància econòmica del sector de les noves tecnologies i l'augment imparable de l'ús de la xarxa -i també del mal ús- com a mitjà de consum cultural ha empès la Unió Europea a buscar un marc legal modern i comú: "Propietat intel·lectual i innovació van de bracet, i innovació i creixement també, en un moment en què volem rellançar el mercat interior", va afirmar ahir el comissari de Mercat Interior i Serveis, Michel Barnier, en la presentació de l'estratègia europea.

El punt que previsiblement serà més espinós de la proposta -que no estarà llesta abans del 2012- serà com es persegueix la pirateria a la xarxa. Barnier no va voler mullar-se sobre els detalls tècnics o si la llei Sinde podria ser un referent. La UE va amb peus de plom, vistos els moviments de protesta que han aixecat aquestes lleis als països comunitaris: "No volem criminalitzar l'usuari, sinó fer pedagogia. I es tracta d'anar a la font de les descàrregues il·legals, els proveïdors d'accés", va dir. El comissari va apostar per millorar la resposta legal, dotar de més recursos la lluita contra la pirateria i fer un nou reglament duaner per interceptar còpies il·legals. "Si no protegim la nostra creació a Europa ningú ho farà, ni els xinesos ni els nord-americans", va dir Barnier.

Canvis en les societats de gestió

"La proposta establirà normes per a la gestió de les societats d'autors nacionals", va dir Barnier, on es definirien assignatures pendents com la distribució dels ingressos i la transparència. També va apuntar que "la gestió col·lectiva dels drets d'autor seria un instrument útil: es podrien donar llicències multiterritorials". El comissari va insistir que l'objectiu és beneficiar el públic.

stats