TEATRE
Cultura 27/12/2011

Manel Dueso "Per a Txèkhov l'amor és sinònim de desassossec"

'Oncle Vània' Amant dels clàssics de Txèkhov, especialment de 'Vània', Manel Dueso descobreix al públic tres obres curtes del mestre rus que retraten la pitjor cara de l'amor

Laura Serra
2 min
Manel Dueso dirigeix i interpreta amb Màrcia Cisteró i Armand Villén Txèkhov in love a la Sala Muntaner.

BARCELONAPopular actor televisiu i teatral, Manel Dueso té també una intensa trajectòria de director: a l'escena ha capitanejat obres de la densitat d'Edward Bond, Connor McPherson i Jean Genet; al cinema s'ha encarregat de la direcció d'actors de les pel·lícules de Manel Huerga i Kike Maíllo. Acostumat a endegar projectes personals, ha adaptat, dirigeix i interpreta Txèkhov in love , a la Sala Muntaner fins al 15 de gener.

Aquest títol, Txèkhov in love , és una picada d'ullet a la pel·lícula de John Madden Shakespeare in love ?

Sí, és un ganxo per atreure públic al teatre en moments de crisi, però també és el que la gent veurà. L'espectacle és una joguina escènica, perquè barregem tres obres curtes de Txèkhov. Totes parlen de l'amor o de les relacions: El prometatge és l'amor incipient, a L'ós hi ha una viuda i un senyor madur, i Els danys del tabac parla d'un senyor que fa 33 anys que és casat. A Shakespeare in love l'amor és una dada biogràfica, aquí és el tema.

A les obres més conegudes, com Les tres germanes i L'hort dels cirerers , l'amor també hi és present.

Sempre es parla del pas del temps txekhovià, però en totes les obres hi ha una relació d'amor frustrada. Ningú està casat amb qui toca i la gent s'enamora de qui no toca. En aquestes obres curtes hi ha la llavor, concentrada, de tot el que vindrà. L'ós va ser la segona obra que va escriure, després d' Ivanov .

Hi ha la llavor del seu estil?

Sí, també. En les obres curtes ell se sent molt més lliure i és més explosiu. Tenen una comicitat agra molt divertida, amb influències de Goldoni i del vodevil francès.

Txèkhov veia l'amor com un misteri i un compendi de problemes.

Sí, sí. La paraula no és frustració , és més aviat sinònim de desassossec: no encertar mai la persona que toca.

Com s'uneixen les tres obres?

El fil argumental el dóna la conferència Els danys que causa a la humanitat el consum del tabac , que és un monòleg d'un senyor a qui la seva dona obliga a fer una xerrada sobre una escola de música que regenten i es dedica a parlar de la seva vida, perquè està fart de la dona i de les set filles que té. Així van apareixent els altres textos, que interpreta aquest home amb el director i la secretària del centre [Armand Villén i Màrcia Cisteró]. El prometatge parla d'una parella que ja arrenca la relació amb una discussió. L'ós és un senyor que s'ha convertit en misogin després que l'hagin deixat nou dones i que s'enamora sense voler.

Així que hi ha un Txèkhov que acaba amb final feliç?

Sí, però veus que no durarà gens. El que pot és la pulsió sexual. Dramatúrgicament es podria dir que és una comèdia en què dissecciona els personatges: els obre i en veiem el cor i les tripes. Ell deia que la seva feina de metge cirurgià era com la seva dona, i el teatre, la seva amant. Amb les peces curtes es nota molt: hi aboca la passió.

stats