HISTÒRIA
Cultura 11/06/2013

Troben el diari de l'ideòleg del nazisme Alfred Rosenberg

S.m.
1 min
Troben el diari  de l'ideòleg  del nazisme  Alfred Rosenberg

Barcelona.El govern nord-americà ha recuperat 400 pàgines del diari d'Alfred Rosenberg, un dels primers militants del Partit Nazi i autor del llibre El mite del segle XX , font intel·lectual de la política racial d'Adolf Hitler. El diari va desaparèixer després dels judicis de Nuremberg i el seu destí ha estat un misteri durant més de 50 anys. Les pàgines recuperades aportarien important informació sobre les reunions que Rosenberg va mantenir amb Hitler i altres líders nazis, com Heinrich Himmler i Herman Göring. També hi ha detalls sobre la invasió de la Unió Soviètica i els plans d'assassinats massius de jueus i altres ciutadans de l'Europa de l'Est.

"Una anàlisi superficial del contingut indica que aquest material podria aportar més informació sobre temes importants de la política del Tercer Reich. El diari pot complementar i fins i tot contradir la documentació que en teníem fins ara", assenyala el Museu de l'Holocaust dels Estats Units.

Expoliador d'art

Rosenberg, que va detallar les seves activitats des de la primavera del 1936 fins a l'hivern del 1944, va dirigir el departament d'afers exteriors del Partit Nazi i el saqueig d'art propietat de jueus a Europa. Va ser condemnat per crims contra la humanitat a Nuremberg i executat el 1946. Se sospita que Robert Kempner, que va formar part de l'equip de fiscals a Nuremberg, es va endur el diari. Quan Kempner va morir, el 1993, els seus papers van ser objecte d'una batalla legal. Els fills van decidir donar la documentació al Museu de l'Holocaust, però quan els oficials del govern nord-americà es van presentar a casa seva milers de pàgines havien desaparegut. L'FBI ho va investigar sense èxit. La documentació estava en mans de l'exsecretari de Kempner, Herbert Richardson.

stats