Cultura 13/06/2013

Troben les aquarel·les originals d'una sèrie de gravats de Dalí

La casa de subhastes Bonham's subhastarà a Londres les 14 obres, que no s'havien vist mai

Acn / Ara
2 min
Les aquarel·les de Dalí descobertes s'exposen a la casa Bonham's / ACN

LondresEl director d'Art Impressionista i Modern de la casa de subhastes Bonhams, William O'Reilly, encara se sorprèn quan recorda el moment en què va anar a casa d'un col·leccionista privat d'art i va descobrir 14 aquarel·les inèdites de Salvador Dalí. Les peces, que dimarts vinent se subhastaran per primera vegada a Londres, van ser durant dècades a casa de l'editor suís Jean-Paul Schneider, que les havia fet servir per una sèrie de 500 litografies, i van ser venudes l'any 2000. "Quan ens van trucar, vaig assumir que es tractava de les litografies. Entrar i veure aquestes magnífiques aquarel·les penjades a la paret i adonar-me que eren els originals va ser molt emocionant", destaca O'Reilly.

Salvador Dalí va crear l'any 1969 una sèrie de 14 aquarel·les inspirades en il·lustracions botàniques del segle XIX. Les peces, un encàrrec de l'editor suís Jean-Paul Schneider, van servir per una sèrie de litografies que estan "entre les obres impreses més famoses de Dalí", segons O'Reilly.

Però els originals que van servir a Schneider per fer les litografies se'ls va quedar el propi editor a casa seva, i se'ls havia perdut la pista. "N'hi havia constància als llibres, perquè òbviament l'editor els havia tingut, i penso que la gent els havia buscat, però no amb prou ganes", destaca el director d'Art Impressionista i Modern de Bonhams.

"Realment mai s'havien vist, i per això estan en tan bon estat", explica O'Reilly a l'ACN. Aquest expert explica que les peces van passar de mans de Schneider a una galeria de Colònia, a Alemanya, on van ser només dues setmanes, fins que les va comprar l'actual propietari. Les aquarel·les, destaca, "mostren la fascinació de Dalí per les descobertes científiques". Les obres mesclen les composicions de fruita amb "l'univers surrealista" característic del pintor català. "Són uns dibuixos molt i molt bonics, i va ser una descoberta molt emocionant, perquè les litografies són molt conegudes", precisa.

Les 14 aquarel·les se subhastaran el proper dimarts 18 de juny a Londres, amb un preu de sortida que oscil·la entre els els 47.000 i els 71.000 euros. "És un preu raonable, però esperem que arribin a més", explica O'Reilly, que recorda que la gràcia de les subhastes "és que mai saps què passarà". Les obres es poden comprar individualment, o en el seu conjunt.

Segons O'Reilly, "el magnífic de Dalí és que té un atractiu universal". De fet, Bonhams ja ha rebut interès de compradors especialitzats en l'art del pintor català, però també de col·leccionistes de les litografies, o d'altres amants de l'art que veuen en aquestes peces "una mica de tot". Són d'un període, de fet, en què Dalí estava en contacte amb Andy Warhol a Nova York. Les obres mostren els vincles "entre el procés artístic i, també, el procés comercial" de Dalí, ja que les va fer "per guanyar diners". "Són obres molt originals i inspiradores, que després van tenir un ús comercial. Crec que tenen un lloc important en l'obra de Dalí", remarca l'expert.

stats