Cultura 24/08/2013

Tres sopranos i mitja

Les cantants acosten l'òpera, el musical i la sarsuela al públic mallorquí

Laia Seró
3 min

Palma.Tres mallorquines són Les 3 sopranos. Juntes desfan tòpics de la música clàssica dalt de l'escenari. Broden la napolitana O sole mío , al mateix temps que emocionen amb Memory de Cats o es llueixen amb Carmen de Bizet. Les 3 sopranos són Marta Bauzà-Soler, Inma Hidalgo i Irene Mas. Tres joves cantants de 24 i 25 anys residents a l'Arxipèlag que, acompanyades al piano per Francesc Blanco, són de gira per Mallorca aquest estiu. Juntes han fet de la versatilitat vocal la seva arma. "Les tres són veus joves amb molta projecció de futur", explicava Blanco mentre els desitjava una carrera amb molts èxits.

La formació no es podia haver estrenat millor. Les 3 sopranos van començar el tour aquest dijous a l'emblemàtic castell de Bellver de Palma. Tot un èxit. Aproximadament 300 persones varen acudir a la cita de la jove formació mallorquina. La nota de la nit, però, la va donar Helena, la filla de Francesc. A tan sols sis anys, la nina també participà de l'espectacle interpretant -per sopresa de tothom- la cançó Castle on the cloud d' Els Miserables .

De tots els temps

El punt fort de Les 3 sopranos és, sens dubte, l'elecció del repertori, que ha estat consensuat entre les tres cantants i el pianista. "Quan programàvem, cercàvem un format que pogués ser atractiu per al públic, fugíem del concert clàssic de sempre", assegurava Blanco durant un assaig previ a l'estrena. El pianista recordava llavors les paraules d'una docent del Conservatori Professional de Música de Mallorca on ell també treballa: "Les àries d'òpera són com els vestits: si te l'assages i no et queda bé, tira'l". I així, seguint aquesta recomanació, van triar el repertori que interpreten aquests dies arreu de l'illa. El resultat: una elecció que abasta des d'Una donna a quindici anni de l'òpera Così fan tutte de Mozart, fins a Think of me del musical El fantasma de l'òpera , passant per Les filles de Cadix de Delibes o Il faut partir de l'òpera còmica La figlia del reggimento de Donizzetti. Un recorregut per la història de la música que pretén ser "divertit" i "popular" perquè tant el públic com les cantants gaudeixin de l'hora i mitja que dura el concert.

Joves promeses

Inma Hidalgo tenia 13 anys quan va decidir acompanyar una amiga a les proves del cor juvenil del teatre Principal. "Em vaig animar, m'hi vaig presentar jo també i em van agafar", explica rient la mallorquina, nascuda a Barcelona. Des de llavors, no ha parat. D'ella, en destaquen la "serenitat que transmet dalt de l'escenari", necessària en repertoris tan arriscats com aquest.

Per la seva banda, Marta Bauzà-Soler volia estudiar econòmiques. Ella ja tocava el clarinet, però finalment va decidir-se pel cant. "Ser cantant, normalment, ve de manera accidental", assegura la pollencina, que ara estudia a l'Escola de Música Superior d'Stuttgart. A Irene Mas li va passar una cosa semblant. Llicenciada en violí clàssic, va apostar pel cant de més gran. "Tens la vida planejada i t'apareix això, jo no m'ho esperava", reconeix la palmesana. "M'aporta la perfecció, sobretot quant a afinació", diu d'ella Bauzà-Soler.

Versió masculina

L'any passat varen ser Els 3 tenors els que van trepitjar fort els escenaris de Mallorca en una gira de deu concerts estivals. Els intèrprets Vicenç Esteve, Carlos Cremades i Toni Aragón van desenterrar -acompanyats també pel pianista Francesc Blanco- el repertori que l'històric trio de tenors (Luciano Pavarotti, Plácido Domingo i Josep Carreras) havia popularitzat als anys noranta. Els 3 tenors també van incloure en el seu programa recitals d'òpera i sarsuela, a més de la cançó napolitana. Varen interpretar temes com Nessum Dorma , O sole mio , Granada i Quiéreme mucho. Enguany, Blanco ha apostat pel mateix format però en versió femenina. Les 3 sopranos actuen al Centre Cultural Costa Nord de Valldemossa el 29 d'agost (22h), a la Torre de Canyamel de Capdepera l'endemà (21h) i al claustre de Sant Domingo de Pollença dia 1 de setembre (20h).

stats