DIADA CASTELLERA
Cultura 03/10/2011

Torna el castell total

Els Castellers de Vilafranca han carregat a Reus el primer quatre de nou sense folre de la temporada, el castell total. Aquesta ja és la sisena estructura de gamma extra que coronen els verds enguany.

Efren Garcia
3 min
El quatre de nou sense folre carregat dels Castellers de Vilafranca a Reus.

Reus.Les diades que tenen lloc dissabte a la tarda són atípiques per definició, però la del Mercadal té un regust diferent. Any rere any han millorat aspectes com la quantitat de colles i el ritme d'execució; el format actual, força televisiu, s'ha professionalitzat amb escreix. La plaça del Mercadal es transforma cada dos anys en un estadi esportiu amb llums espectaculars i públic a dojo, però l'ambient que aporten les colles no sembla del tot proporcional.

Els Castellers de Vilafranca van plantejar una jornada de màxims, però la llenya més dura del món dels castells va fer rebaixar el nivell de la tercera ronda. El quatre de nou sense folre va ser alçat amb control. Va pujar amb domini malgrat la seva fragilitat, però, instants després de l'aleta, les forces van fallar i el van fer cedir dòcilment a l'alçada de quarts. El dos de vuit folrat amb el qual es van veure obligats a finalitzar la diada va deslluir la importantíssima fita que acabaven de dur a terme.

Els Minyons de Terrassa i la Colla Vella dels Xiquets de Valls van respondre amb dos tresos de nou, però van descartar les grans construccions per arrodonir la jornada amb castells de la gamma alta de vuit. Els malves van resoldre el seu primer tres de vuit amb agulla amb èxit i van dominar el cinc de vuit sense faltar-li al respecte. La Vella va haver de mostrar la seva rauxa característica per descarregar el cinc. La polèmica va arribar quan la Colla Joves Xiquets de Valls va fer llenya en el moment en què es dibuixava la segona aleta del seu cinc. Tot i que la colla va decidir donar-lo per carregat, no hi ha prou evidències que ho demostrin clarament. A banda d'organitzar una magnífica posada en escena, els amfitrions de la diada van voler ser també protagonistes de la festa dels castells. Van descarregar amb una solvència indiscutible els dos bàsics de vuit i van demostrar el seu nivell tancant la jornada amb un dos de set que demana ser alçat un pis.

A Lleida, els Capgrossos van fer una primera passa cap a la recuperació del nivell exhibit al juliol: van descarregar els primers quatre de nou amb folre i dos de vuit després de les vacances. Els Castellers de Lleida van dominar també la torre segellant per primer cop una diada amb tres castells de vuit pisos descarregats. A Hostafrancs, els Castellers de Sants, van carregar el dos de vuit folrat però van haver de desmuntar el cinc de vuit, mentre que els Castellers de Terrassa van recuperar el dos de set que encara no s'havien plantejat.

Concurs d'infart a Torredembarra

El concurs de colles de set de Torredembarra va presentar ahir un nivell espectacular. Fins a sis colles van aconseguir castells que no havien fet mai a la seva història i en total es van fer setze construccions que no s'havien provat encara aquesta temporada. Si bé el cinc de set ha estat el sostre d'aquesta diada en la meitat de les seves edicions, enguany sis colles l'han aconseguit descarregar. A més, el concurs ha recuperat el dos de set i ho ha fet de la mà dels merescuts vencedors. Els Castellers d'Esplugues van carregar el dos i el van acompanyar del cinc de set i el tres aixecat per sota. Els Nois de la Torre i els Castellers del Poble Sec van completar el podi amb dues estrenes del set de set.

stats