POLÍTICA CULTURAL
Cultura 17/03/2011

Tisorada d'un 20% al CoNCA

Els grans equipaments culturals no són els únics que la ballaran magra. El CoNCA patirà una tisorada del 20%. L'òrgan assessor en polítiques culturals del Govern diu que no en sap res.

Sílvia Marimon
3 min
Tisorada d'un 20% al CoNCA

Barcelona.El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, insisteix sempre que les relacions amb el president del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), Francesc Guardans, són bones i que es reuneixen freqüentment. Però el que és cert és que a l'òrgan independent que va crear el Parlament el març del 2009 amb l'objectiu de "renovar les polítiques culturals, millorar, ampliar i estabilitzar el suport a la creació" li plouen les crítiques i, ahir, li va caure un anunci de tisorada. En concret, del 20% del seu pressupost: "La retallada serà d'un 20% i el CoNCA la pot distribuir com vulgui; el nostre consell, però, és que imputi la retallada a l'estructura i que afecti el mínim possible les subvencions", va assegurar ahir el secretari general del departament de Cultura, Xavier Solà. El CoNCA ha assegurat a l'ARA que no en sap res i ha afirmat que es troba en plenes negociacions amb la conselleria.

Ahir, durant la seva compareixença davant l'última Tribuna que va organitzar l'Ateneu de Barcelona presidit per Oriol Bohigas -avui hi ha eleccions a la institució-, Mascarell va voler explicar en línies generals què volia fer des de la conselleria que dirigeix des de fa poc més de tres mesos. Entre el públic hi havia molts alts càrrecs de la conselleria i el president del CoNCA, Francesc Guardans. El conseller de Cultura el va tenir present: "El CoNCA era la gran esperança però no ha resolt aquest problema [dibuixar la Catalunya del futur]. No és culpa del CoNCA, i ho dic amb el seu president davant, és culpa de tots", va assegurar Mascarell. A més, va afegir que aquest òrgan "va néixer una mica ambigu".

El CoNCA és un dels organismes que s'ha manifestat en contra de les retallades d'entre un 15 i un 20% als grans equipaments culturals anunciada per Mascarell. El 9 de març va emetre una declaració en què manifestava el seu "recolzament a la iniciativa sorgida de l'àmbit associatiu de la cultura a Catalunya per posar de manifest el pròxim dia 21 de març a Barcelona la fragilitat financera de la cultura i la seva necessitat de recursos". Els gremis i associacions d'artistes i el CoNCA no són els únics que s'han aixecat en contra de les tisorades. També ho va fer el Cercle de Cultura, una entitat que va impulsar el mateix Mascarell i de la qual encara és soci, amb un manifest a favor de l'"excepció cultural".

En opinió de Mascarell, però, no és moment de queixar-se: "Si ens barallem pel 10% patirem molt i jo no hi estic disposat". El conseller de Cultura insisteix, mentre el sector cultural s'inquieta i es revolta, que s'han de tenir perspectives a llarg termini. Mascarell va voler deixar clar davant l'auditori que es manté ferm en un propòsit històric mai aconseguit i molt publicitat per diferents governs: dedicar un 2% dels pressupostos a cultura. El repte és aconseguir-ho en dos mandats. El camí, però, pot ser llarg: en aquests moments el govern català tan sols hi destina el 0,8%. Al conseller de Cultura, però, no li preocupen tant les retallades com el fet de "saber on serem el 2020".

Acabar la "guerra freda"

Hi havia un altre membre del públic, durant la Tribuna de l'Ateneu, que també es devia sentir al·ludit: el delegat de cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí. "Hem de cooperar més", va dir Mascarell. "S'ha d'acabar la guerra freda entre les administracions públiques i quan dic administracions vull dir Generalitat i Ajuntament". El conseller de Cultura, davant les inquietuds sobre si es paralitzaran alguns projectes, va fer una crida a la calma: "Sigui com sigui, els cinc museus nacionals programats es posaran en marxa. El de Ciències Naturals està projectat des del 1993 i no pot ser que els nervis se'ns disparin en els últims tres mesos, alguna anàlisi no estem fent bé". Mascarell també va assegurar que s'acabarà el Museu del Còmic: "Només demano sis mesos perquè els pressupostos encara no estan tancats -s'han d'aprovar al juny -, i també es faran el Museu del Castellers i el Museu del Paisatge".

stats