69A EDICIÓ DELS GLOBUS D'OR
Cultura 17/01/2012

'The artist' triomfa i Ricky Gervais defrauda

Amb només tres premis, The artist es va proclamar la vencedora dels Globus d'Or. La cerimònia, conduïda per un moderat Ricky Gervais, no va assolir les altes cotes d'incorrecció de l'anterior edició.

Xavi Serra
4 min
'The artist' triomfa i Ricky Gervais defrauda

BARCELONA."Nerviosos? No ho estigueu", tranquil·litzava diumenge Ricky Gervais les estrelles de la 69a cerimònia dels Globus d'Or a l'inici del seu monòleg. I, efectivament, no calia que ningú s'amoïnés. El comediant anglès, que presentava la gala per tercera vegada, va incomplir els seus propis pronòstics i va tancar parcialment l'aixeta d'incorrecció que l'anterior edició dels premis havia rajat a dojo.

Mentre l'artilleria pesant anava a parar a figures del show business com el cantant Justin Bieber ("quina manera de desaprofitar una prova d'embaràs!") o l'estrella dels reality shows Kim Kardashian ("els Globus d'Or són als Oscar el mateix que Kim Kardashian a Kate Middleton: una mica més sorollosos, ordinaris, borratxos i, segons diuen, fàcils de comprar"), les estrelles de Hollywood en van sortir més o menys ben parades, i també l'associació que organitza la gala, que va rebre una bona ensabonada de part de Gervais, això sí, després de comparar-la amb els personatges de Boardwalk Empire ("va d'un munt d'immigrants que van arribar fa uns 100 anys als Estats Units i es veuen involucrats en suborns i corrupció, però al final aconsegueixen escalar fins al cim de la societat; però ja n'hi ha prou de parlar de l'Associació de la Premsa Estrangera").

En general, Gervais va ser incapaç de repetir la jugada i recrear el clima d'hostilitat de l'edició del 2011, en què va convertir els Globus d'Or en una foguera de vanitats en tota regla. L'anglès havia avisat que no es tallaria ni un pèl i que "les estrelles i els seus egos" ja es podien anar preparant i va crear una expectació que al final va jugar en contra seva. Així, en lloc de protestar, aquest any els famosos van seguir el joc a un Gervais domesticat que va escenificar la reconciliació amb Hollywood compartint l'escenari amb Johnny Depp, un dels grans damnificats de l'anterior cerimònia, que va tenir el bon humor de confessar que encara no havia vist The tourist.

Uggie, el gos artista

L'altra cara de la moneda del fracàs de Gervais és que el cinema va recuperar el protagonisme en una nit en què els premis van estar especialment repartits. Si parem atenció als números no hauríem de parlar d'un clar guanyador: The artist , amb tres guardons, tan sols en té un més que Los descendientes . Però la dinàmica victoriosa d'aquest homenatge al cinema mut l'assenyala, de moment, com a favorit per revalidar l'èxit dels Globus d'Or als Oscars.

En recollir el premi a la millor pel·lícula de comèdia o musical per The artist , el productor Thomas Langmann va recordar l'Oscar que el seu pare -l'actor i director Claude Berri- va guanyar el 1965, un premi que no havia pogut recollir per falta de diners. Uns segons abans, Jean Dujardin divertia el públic fent el pallasso a l'escenari amb Uggie, el terrier de nou anys amb qui comparteix protagonisme al film. Aquesta barreja de tendresa, humor i sentit de l'espectacle és el que, més enllà de la quantitat de premis, fa de The artist un candidat amb tantes possibilitats de cara als Oscars.

Fassbender i el golf

I si una pel·lícula surt reforçada dels Globus d'Or i podria fer-li ombra a The artist als Oscars és, sens dubte, Los descendientes , el nou -i extraordinari- drama del director d' Entre copes ,Alexander Payne, que s'estrenarà aquest divendres. A favor del film hi juga la interpretació de George Clooney, segurament la millor que ha fet mai, amb panxeta i amb el vestuari menys afavoridor possible. L'actor juga amb l'estatus d'estrella que té a Hollywood i fins i tot es permet superar Ricky Gervais en incorrecció: en el discurs d'agraïment pel premi al millor actor dramàtic va al·ludir al nu frontal de Michael Fassbender a Shame i li va suggerir que provés de jugar a golf sense pals. Un acudit digne de Los Morancos, però a Clooney se li perdona tot, i més ara que ha anunciat que planeja retirar-se de la interpretació per concentrar-se en la direcció.

'Homeland', triomfadora

La present edició dels Globus d'Or ha servit per constatar que la jerarquia entre el cinema i la televisió ja no és tan clara com anys anteriors. L'arribada en massa de talent cinematogràfic a la petita pantalla (Martin Scorsese, Gus Van Sant, Todd Haynes) ha servit per prestigiar els guardons televisius, tot i que la cara d'indiferència del gran Dustin Hoffman mentre Kelsey Grammer recollia el premi al millor actor dramàtic per Boss podria fer pensar el contrari. Molt repartits, els Globus d'Or televisius van coronar la nova sèrie més estimulant d'aquesta temporada -encara inèdita al nostre país-, Homeland , premi a la millor sèrie dramàtica i a la millor actriu per a Claire Danes, excel·lent en aquesta intriga d'espionatge que especula sobre la possibilitat que un heroi de guerra sigui en realitat un agent doble d'Al-Qaida. La millor sèrie de comèdia, Modern Family , va protagonitzar un dels moments de la gala, quan l'equip complet va pujar a l'escenari i Sofia Vergara es va apoderar del micro per fer els agraïments de rigor en castellà, mentre el productor Steve Levitan feia una traducció cada vegada més creativa del discurs de Vergara. Tan brillant com la mateixa sèrie.

stats