CINEMA
Cultura 16/12/2011

'The artist' vola cap als Oscars en els Globus d'Or

Les sis nominacions als Globus d'Or segellen la condició de favorita als Oscars de The artist. La producció catalana Midnight in Paris obté quatre nominacions, i La piel que habito d'Almodóvar, una.

Xavi Serra
2 min
HOMENATGE AL CINEMA MUT  The artist retrata l'auge i la caiguda d'una estrella del primer Hollywood en el trànsit del cinema mut al sonor.

BARCELONA.The artist va creuar ahir l'estreta frontera que separa un èxit d'un fenomen. Després de recollir un cabàs de premis i nominacions durant les últimes setmanes, l'Associació de la premsa estrangera de Hollywood va oficialitzar la candidatura a film de l'any de The artist amb sis nominacions als Globus d'Or: millor pel·lícula de comèdia o musical, millor actor, millor director, millor guió, millor actriu secundària i millor música original.

Una collita extraordinària per a un film francès mut i en blanc i negre, especialment si tenim en compte que competia amb les noves cintes de Martin Scorsese ( La invención de Hugo ) i Steven Spielberg ( War horse ), que han aconseguit respectivament tres i dues nominacions. Els grans rivals de The artist , però, seran el nou thriller polític de George Clooney, Los idus de marzo (quatre nominacions), el drama familiar d'Alexander Payne, Los descendientes (cinc nominacions) i l'agredolç drama racial Criadas y señoras (cinc nominacions).

L'anunci d'ahir va deixar algunes curiositats, com les dues candidatures de Ryan Gosling -com a actor dramàtic i una altra com a actor de comèdia- i George Clooney -com a director i actor, però en diferents films- i la candidatura de La piel que habito com a millor film estranger. "Per mi, el premi serà tornar al Beverly Hilton i compartir un sopar i aigua mineral amb tanta gent que admiro", advertia Pedro Almodóvar.

'Pa negre' no tenia opcions

Tot i l'obligada absència de Pa negre en les nominacions -es va estrenar quinze dies abans del termini que contemplen els Globus d'Or per a les pel·lícules estrangeres-, el cinema català estarà representat a la cerimònia que se celebra el 15 de gener amb dues pel·lícules produïdes per Jaume Roures a través de Mediapro: Midnight in Paris , de Woody Allen, amb quatre nominacions (pel·lícula, director, actor i guió) i Un déu salvatge , de Roman Polanski, amb dues nominacions per a les actrius principals, Jodie Foster i Kate Winslet. Roures comparava ahir, mig de broma, les possibilitats de Midnight in Paris de guanyar els Globus d'Or amb les que té el Barça en el Mundial de Clubs. Tant per a Guardiola com per a Roures, però, no seria la primera vegada: Vicky, Cristina, Barcelona ja es va endur el Globus d'Or a la millor comèdia el 2008. "Llavors, els diaris van destacar que només guanyava una de les quatre nominacions", recordava dolgut. Roures admetia que una clau per aconseguir les nominacions ha sigut l'èxit de la pel·lícula als Estats Units. "És una bogeria, vam començar amb sis còpies i vam arribar a les 1.100 pantalles", deia. Per damunt de tot, però, defensava la qualitat del film, "un meravellós conte per a adults, una de les millors pel·lícules de Woody Allen".

stats