ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 25/03/2013

The Mamzelles fan el salt al teatre amb 'My sweet country'

La formació explora nous formats al Poliorama amb un musical

Antoni Ribas Tur
3 min

Barcelona.Asseguren que segueixen sent un grup musical, i que l'experiència de l' Envàs, on vas? els ha sigut beneficiosa. Abans de l'èxit i la polèmica que va suscitar aquest anunci, The Mamzelles -Bàrbara Mestanza, Paula Ribó i Paula Malia- ja estaven explorant nous formats escènics. Els fruits de la seva recerca es podran veure a partir de dimarts al Teatre Poliorama amb l'estrena de la comèdia musical My sweet country , escrita i dirigida per Àlex Mañas. Les lletres de les deu cançons, que expliquen a ritme de guitarra i ukulele la història de tres noies que es fan prostitutes de luxe per fugir de la seva realitat, les signen entre tots quatre.

L'autor i les actrius no van voler avançar gaires detalls per no trencar les sorpreses que han preparat per a l'espectador. Les protagonistes són tres noies de barri, amigues de tota la vida, que, "per sortir de l'austeritat", es fan prostitutes de luxe, "per tenir més glamur, per ser més riques, conèixer homes importants", va explicar Mañas. Una d'elles -afegeix- s'enamora del president d'un país i acaba tenint informació privilegiada. Què en farà? D'entrada, "fan alguna cosa altruista i generosa per al país perquè coneixen gent important, però no se sap si ho fan per ajudar el seu país o per aconseguir la fama", conclou el dramaturg. Els personatges -asseguren les actrius- "són molt excèntrics" i Mañas va subratllar que "busquen dir coses, ser diferents, tenen l'ambició de canviar la societat" i que al muntatge "hi ha molt d'amor". L'obra suposa la continuació del programa doble que el teatre ha engegat en paral·lel a T'estimo, ets perfecte, ja et canviaré i el retorn al musical de Mañas després de Què (2007). My sweet country ja es va foguejar davant el públic amb tres funcions a l'escola Eòlia, d'on són exalumnes The Mamzelles i on Mañas és professor.

El país a què fa referència el títol podria ser qualsevol: "Fins a quin punt pots confiar en el teu país? Hi ha un possible mapa a l'escenografia, però pot ser el país que vulguis: Catalunya, Grècia, Itàlia o els Estats Units. És el sistema el que està en crisi, però no ho tractem des d'un punt de vista alliçonador", afirma Bàrbara Mestanza. Aquesta és només una de les capes del muntatge, ja que "les mentides" -diu Mañas- que impregnen la situació actual impregnen l'obra i es juga amb el que és real i el que és ficció. A partir d'aquí, l'autor va parlar fins i tot d' una "teoria de la conspiració" per esbrinar "cap on hem d'anar per acabar amb l'austeritat". El que uneix les tres noies amb les actrius, van explicar, és preguntar-se "què som capaços de fer per aconseguir el que volem i on et poses els límits de somiar". Les protagonistes "són unes terroristes naïf, fan la seva pròpia revolució, volen canviar les circumstàncies amb els recursos escassos que tenen; amb res ho volen canviar tot", afegeix el director. Tota l'acció es desenvolupa en un espai -el menjador d'una casa- que es va construir al llarg de l'obra, esglaonada per diferents flashbacks . My sweet country és "una comèdia musical lleugera" amb un toc agredolç i on "l'audiovisual té un pes important", expliquen les cantants.

The Mamzelles i Àlex Mañas ja van explorar noves possibilitats amb la utilització del so amb el musical amb sintetitzadors The experiment , que es va poder veure a l'Espai Lliure al desembre. Aquest nou treball conjunt, expliquen les tres actrius i cantants, "no és un musical comú, és una obra de teatre que creix perquè les cançons estan col·locades dins l'obra d'una manera diferent del que és habitual". A més del seu debut teatral, My sweet country és també el primer espectacle en castellà del grup, i no descarten fer temporada a Madrid. The Mamzelles, diuen, tenen ganes de "provar nous formats, tenir una veu pròpia i ser originals".

stats