PATRIMONI
Cultura 08/08/2013

Tarragona recuperarà la porta triomfal del circ romà

Els visitants podran recórrer l'espai per on sortien els vencedors, destruït a principis del segle XIX per les tropes franceses

Acn
2 min

TarragonaTarragona recuperarà la porta triomfal del circ romà. L'espai va quedar destruït en l'explosió d'un polvorí per part de les tropes franceses l'any 1813. Des d'aleshores, ha mantingut un aspecte d'acumulació de terres i enderroc. Ara l'Ajuntament reordenarà tot l'àmbit per tornar a dibuixar el camí de sortida que emprenien els vencedors.

Les obres –que tenen una subvenció del ministeri de Cultura– costaran 92.000 euros i s'acabaran al febrer. Originàriament era una sortida sota coberta. El consistori no la reconstruirà, però jugarà amb elements arquitectònics i il·luminació per marcar el camí per on sortien els guanyadors. El circ romà de Tarragona rep anualment uns 220 mil visitants. El conjunt monumental de la ciutat en suma 800.000.

La 'Porta Triumphalis'

El circ romà, construït a finals del segle I dC, tenia unes dimensions aproximades de 325 metres de llargada i entre 100 i 115 d'amplada. L'estat de conservació és molt bo. La ciutat manté visible un 45% del recinte original –tenint en compte que hi ha trams en espais públics, però també per dins de botigues i restaurants del nucli antic–. De la porta triomfal –en llatí 'Porta Triumphalis'– se'n conserva, però, ben poca cosa. Les voladures franceses van dinamitar el sector fins a reduir-lo a runa. Fa 15 anys es van enderrocar uns immobles instal·lats sobre la pista i les graderies del costat sud-est de la capçalera,i això va deixar a la vista tot aquest sector, bastant ben conservat, de l'edifici romà.

La 'Porta Triumphalis' és per on sortien els guanyadors de les curses de carros. Es troba en un punt diametralment oposat a la 'Porta Ostia', que era per on entrava la 'pompa circensis', abans de començar les curses –es tracta de la porta de l'actual Ajuntament, a la plaça de la Font, on arribava l'arena del circ romà.

stats