ENSENYAMENT MUSICAL
Cultura 14/12/2011

El Taller de Músics obre les portes de la seu de Sant Andreu

El Taller de Músics, referent en la formació en jazz i flamenc, inaugura avui una nova seu. L'espai, a Can Fabra, al barri de Sant Andreu, a Barcelona, ja acull els estudiants de grau superior del Taller.

Marta Salicrú
2 min
Lluís Cabrera, president de la Fundació Taller de Musics, i Blanca Gallo, directora  del Taller, a la nova seu de Sant Andreu.

BARCELONA.No fa ni un any, al març, el Taller de Músics posava la primera pedra de la seva nova seu a Sant Andreu, a Can Fabra, antiga fàbrica de filatures i avui un centre cultural municipal. Amb el lema "El Taller de Músics (R)evoluciona", el centre inaugura aquest vespre la nova seu amb música, entre d'altres, la del pianista flamenc Chicuelo i la nova sensació del cante Salaíto. Però els estudiants de l'Escola Superior d'Estudis Musicals del Taller ja han estrenat les instal·lacions.

L'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) va cedir les golfes de Can Fabra al Taller de Músics -centre de referència que des de fa 32 anys forma músics de jazz, flamenc i músiques populars- perquè disposés d'espai suficient per impartir estudis de grau superior, equivalents a una titulació universitària.

El Taller és, des de fa dos anys, la tercera escola on es poden cursar estudis superiors de música a Catalunya, després del Conservatori del Liceu i l'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc). Fins ara, les classes havien hagut d'impartir-les a la seu del centre al carrer Requesens, al Raval barceloní. Però l'escola s'havia quedat petita per acollir els gairebé 700 estudiants que passen cada any pel Taller de Músics. Per això els 240 alumnes del curs 2011-2012 de l'Escola Superior d'Estudis Musicals del Taller, s'han traslladat a les golfes de Can Fabra, en unes instal·lacions amb una acústica de gran qualitat.

Un espai molt polivalent

El nou espai consta de 1.300 metres quadrats dividits en una vintena d'aules de diferents mides i utilitats. Compta amb 10 aules per a la pràctica individual, aules per a l'ensenyament teòric i pràctic, una aula de tècnica corporal -pensada per ensenyar als futurs professionals com prevenir lesions i com superar la por escènica- i una aula de més de 150 metres quadrats amb capacitat per acollir un cor i una orquestra, on el Taller té previst organitzar-hi concerts dels alumnes.

Segons va explicar ahir Lluís Cabrera, president de la Fundació Taller de Músics, la sala també servirà de local d'assaig a la Sant Andreu Jazz Band, la big band adolescent que dirigeix Joan Chamorro -exalumne i professor del Taller- i d'on ha sorgit la jove estrella del jazz Andrea Motis. És una de les maneres amb què el Taller vol arrelar-se al barri de Sant Andreu com s'ha arrelat al Raval. Durant tota la setmana el nou Taller tindrà les portes obertes als veïns.

Totes les aules estan perfectament equipades amb instruments -pianos, teclats, bateries, contrabaixos- triats pel professorat per la seva presència en la realitat musical professional. La directora de l'Escola Superior d'Estudis Musicals del Taller de Músics, Blanca Gallo, explicava ahir que la compra d'instruments ha estat una de les inversions més importants del nou equipament.

L'altra gran inversió del projecte s'ha fet per insonoritzar el terra de les golfes de Can Fabra, per evitar la transmissió de vibracions i de so a la resta de l'edifici, que inclou la biblioteca Ignasi Iglésias. A través d'un conveni amb Biblioteques de Barcelona, aquesta biblioteca s'especialitzarà en música.

stats