MÚSICA
Cultura 29/01/2013

El Taller de Músics obre la porta als quartets de corda

El violinista Gerard Claret dirigeix al Taller de Músics la primera escola del país dedicada específicament al quartet de corda. Els cursos començaran el 16 de febrer amb el mestratge del Quartet Casals.

Xavier Cervantes
2 min
El Quartet Casals obrirà  els cursos el 16 de febrer.

BARCELONA.Gerard Claret, concertino director de l'Orquestra Nacional Clàssica d'Andorra, considera que, precisament en un context econòmic difícil, és el moment de presentar "projectes especials". I el seu ho és: una escola per endinsar-se en l'aprenentatge i el perfeccionament del quartet de corda, que es farà al Taller de Músics del 16 de febrer al 18 de maig.

La iniciativa, fins ara inèdita al país, és oberta a estudiants i professionals, i compta amb la col·laboració de tres quartets "de gran excel·lència": el Casals, el Qvixote i el Quiroga. Això sí, s'hi han d'apuntar quartets, no músics a títol individual, i han de tenir "una mínima preparació, perquè han de portar obres assajades", explica Claret, que també recorda que no cal que els alumnes tinguin experiència prèvia com a quartet de corda. "Pot haver-hi gent que vulgui iniciar-se en la pràctica del quartet, i d'altres que busquin el perfeccionament", diu.

La idea és fruit d'una triple concòrdia. Lluís Cabrera, director del Taller de Músics, centre més orientat al jazz, el flamenc i la música moderna, volia oferir alguna cosa de clàssica. "Però no es tractava d'obrir una altra escola superior dins el Taller, sinó de fer una cosa diferent", diu Claret. Joana Danés, coordinadora dels cursos, va pensar en Claret per tirar endavant una proposta que permetés que els quartets poguessin estudiar aquí en comptes d'anar a països com Alemanya, on ja fa anys que ofereixen cursos especialitzats. I Claret va contactar amb el Quartet Casals, una de les formacions catalanes amb més prestigi arreu.

Admiració pel Quartet Casals

"Per mi era bastant imprescindible poder comptar amb el Quartet Casals. Més que respecte, els tinc admiració", explica Claret sobre la formació, que oferirà el seu mestratge en dues jornades: els dissabtes 16 de febrer i 16 de març. Cadascun d'aquests dies els alumnes tindran sis hores de classes repartides en quatre sessions de 90 minuts.

Per completar el curs, Claret ha triat el Cuarteto Quiroga, resident a Madrid, els dies 2 de març i 6 d'abril, i el català Qvixote Quartet, el 27 d'abril i el 18 de maig. "Els músics vindran a treballar repertori clàssic amb aquests quartets, però volem que puguin aprofitar el fet d'estar en una escola de jazz com el Taller per tenir altres experiències", diu Claret, que defensa la continuïtat d'aquest projecte pioner. "No creem aquests cursos en el desert, perquè a Catalunya tenim un planter molt important de músics de corda", assegura.

stats