MÚSICA
Cultura 13/06/2013

Un Sónar per lligar caps

El festival recorre 40 anys d'història de la música electrònica i de ball

Xavier Cervantes
4 min
Un Sónar per lligar caps

BarcelonaLa vintena edició del Sónar comença avui estrenant la nova seu diürna a la Fira de Montjuïc i amb un cartell que es pot llegir com a història viva de la música electrònica i de ball. La programació és un recorregut que va dels pares de tot plegat, Kraftwerk, al nét més trapella, Skrillex. Entre els uns i l'altre, més de 130 concerts i sessions de DJ amb una oferta estilística prou àmplia: del techno de Derrick May al pop de Pet Shop Boys, de la música contemporània de l'Ólafur Arnalds Trio al hip-hop de Jurassic 5. A continuació, pistes per lligar caps, reconèixer connexions i, sobretot, ballar.

AlunaGeorge

La sensació del pop sofisticat

El duo londinenc format per Aluna Francis i George Reid constitueix allò que se'n diu una de les sensacions de la temporada. El seu mèrit és remenar influències sintètiques i vestir l'R&B amb camises de pop sofisticat. Cançons com Attracting files han aconseguit augmentar les expectatives davant un àlbum de debut que publicaran aquest estiu. L'avançaran dissabte al SonarVillage (19.30 h). Aquella mateixa tarda, i al mateix escenari, actuaran els nord-americans Chromatics, herois d'un pop sintètic amb picades d'ullet a l' italo disco : melancolia eufòrica.

Bat for Lashes

L'encisadora Natasha Khan

La veu i el carisma de la britànica Natasha Khan condueixen el pop sofisticat, i amb un punt d'èpica, d'un projecte amb bons resultats en les llistes d'èxit. Alguns la deuen recordar del Primavera Sound del 2009 o del concert que va oferir a l'antic Arteria el novembre de l'any passat. La nova oportunitat serà divendres al SonarPub (23.30 h).

Dinos Chapman

L'estrella de l'art contemporani

Fins ara el britànic Dinos Chapman només era conegut com a integrant de Chapman Brothers, duo estrella de l'art contemporani; és seva, per exemple, la intervenció en els gravats Els desastres de la guerra de Goya. Dinos actuarà dissabte a l'auditori de SonarComplex (19 h) per presentar el seu debut discogràfic, Luftbobler , que ha dut la revista The Wire a descriure'l com "el David Lynch de la pista de ball". I al SonarCinema es podran veure curtmetratges filmats pel mateix Chapman per acompanyar el disc.

Diplo i Luciano

Dos DJ ben diferents per tancar

El nord-americà Thomas Wesley Pentz, àlies Diplo , és un explorador sonor insaciable capaç d'incorporar a les seves sessions ritmes brasilers, reggaeton i moombahton , sempre connectat amb el carrer. Aquest any punxa a les 5 de la matinada de divendres a dissabte al SonarClub. Serà la traca final a una nit protagonitzada per joves cadells de l'electrònica nord-americana com Baauer (l'home darrere del fenomen Harlem shake ), Alvin Risk i Skrillex.

Dissabte el tancament serà cosa de Luciano. Aquest xilè resident a Suïssa des de fa anys s'ha convertit en un DJ d'audiències multitudinàries amb forta presència a Eivissa. Techno minimal per a les masses per fer ballar fins que surti el sol. Per a les hores més calentes de la nit, el Sónar també confia en DJs de garantia com ara Richie Hawtin, 2ManyDJs i Laurent Garnier, l'únic artista internacional de l'edició del 2013 que ja va ser en el primer Sónar, l'any 1994.

Jurassic 5

Llegendes del hip-hop

El hip-hop clàssic manté la seva quota d'escenari al Sónar. L'any passat van ser The Roots, i ara és el torn d'un altre grup llegendari: Jurassic 5. Hereus del hip-hop comunitari d'A Tribe Called Quest i De La Soul, els californians Jurassic 5 han tornat a l'activitat després de gairebé sis anys de silenci. La cita amb tots els membres originals de la formació serà dissabte al SonarPub (23.15 h). El hip-hop també s'escampa per altres escenaris, i amb altres arguments. El representant més extravagant és Mykki Blanco, performer , poeta, provocador i drag queen de Nova York que utilitza el llenguatge del hip-hop per transmetre la cultura transgènere. Al seu costat, la proposta avançada del duo JJ Doom resulta més convencional. Atenció també a TNGHT, que connecten amb les atrocitats rítmiques de les raves ; Kanye West ja els té a la seva agenda. A més a més, al SonarCinema es projectarà Reincarnated , un documental sobre Snoop Dogg, el raper que actuarà al festival Cruïlla de Barcelona el 6 de juliol.

Ólafur Arnalds Trio

El talent que ve d'Islàndia

L'islandès Ólafur Arnalds ve del hardcore , però la fama li ha vingut gràcies a la música contemporània i per ser l'autor del tema principal de la sèrie britànica de televisió Broadchurch . Divendres al SonarComlex (21 h) presentarà el disc For now I am winter . No serà l'únic islandès d'aquesta edició: també hi actuaran Sisy Ey i els DJ Gluteus Maximus.

Raime

La foscor industrial

Els britànics Tom Halstead i Joe Andrews podien haver alimentat l'escena dubstep , però s'han estimat més explorar el cantó encara més fosc, allà on la música industrial resulta més inquietant. Defensaran el discurs del disc Quarter turns over a living line divendres al SonarClub (22 h), just abans del xou tridimensional de Kraftwerk.

Nicolas Jaar

Molt més que un nen prodigi

Nicolas Jaar només té 23 anys, però la seva música sembla alimentada per dècades i dècades d'escoltes continuades. Tot hi cap en sessions com la que aquest novaiorquès oferirà al SonarLab divendres a mitjanit: techno , house , jazz, ritmes africans i un gust exquisit.

Vatican Shadow

L'Iraq i l'extremisme electrònic

Dominick Fernow es fa dir Vatican Shadow quan conjuga dues obsessions: la Guerra de l'Iraq i els ambients extrems del techno industrial . Les posarà damunt la taula dissabte al SonarHall (21 h).

stats