MÚSICA CLÀSSICA
Cultura 28/06/2013

La banda de Son Rapinya substituirà avui la Simfònica en l'òpera 'Aïda'

Els músics de l'orquestra fan vaga pels impagaments de salari

Ander Zurimendi
2 min
Els músics de la Simfònica han protestat recentment davant el teatre Principal. Avui a les 20.30 hores seran a la plaça Major.

Palma.Després d'una setmana d'especulacions, el Consell de Mallorca ha optat finalment perquè sigui la Banda de Música de Son Rapinya i el pianista Alfredo Abatti qui substitueixin l'Orquestra Simfònica en l'òpera Aïda .

No debades, els 79 components de l'orquestra estan cridats avui a la vaga per reclamar el pagament dels salaris ajornats, com també per reivindicar la continuïtat de l'orquestra a partir del curs que ve.

Tant és així que els músics boicotejaran avui vespre la funció de l'òpera Aïda , que ha de tenir lloc al teatre Principal, a més de la sessió prevista per a diumenge. En lloc d'actuar al teatre palmesà, l'orquestra oferirà un concert a la plaça Major (a partir de les 20.30 hores) obert a tot el públic, amb la qual cosa intentaran acostar-se a la societat. Així mateix, diumenge tornaràn a comparèixer a la plaça, si bé a les 18.30 hores.

Mentre ells siguin al carrer, dins del teatre hi haurà la banda de música de Son Rapinya, que durà el pes de l'òpera Aïda , juntament amb el pianista Alfredo Abatti. A més a més, hi actuarà el cor titular del teatre Prinicpal i el cor juvenil de la mateixa entitat.

No contracten externs

Per tant, allò que fa el Consell és donar un major protagonisme a músics que, de fet, ja prenien part de l'obra. Amb aquesta maniobra, el Consell de Mallorca aconsegueix evitar la suspensió de les funcions, alhora que no ha de recórrer a la contractació extraordinària d'una altra orquestra.

De fet, el comitè d'empresa de la Simfònica advertí ahir que prendria accions legals en cas que les administracions contractassin altres treballadors per botar-se la vaga. Finalment, però, no s'ha arribat a aquest extrem. Ara bé, les relacions entre el comitè i les administracions estan enfonsades. Les dues parts s'havien de veure ahir les cares en una reunió al TAMIB (el servei d'intermediació laboral del Govern). La trobada tingué lloc, malgrat que sense cap avenç.

De fet, el president del comitè d'empresa, Carlos Fortea, criticà que les administracions just haguessin enviat a la negociació "tècnics sense capacitat de decisió". Malgrat tot, sí que reconegué que les administracions han fet una proposta de reducció del pressupost de l'orquestra del 20% per al curs que ve. "Però si el 90% de les despeses de l'orquestra són de personal, què ens proposen? Que ens davallem el sou una cinquena part?", es demanà Fortea.

El president del comitè, a més a més, recordà que entre els motius de la vaga destaca "la incertesa sobre la continuïtat" del conjunt de l'orquestra.

stats