Cultura 03/08/2013

La Simfònica se solidaritza amb La Trapa calcinada

Els músics faran un concert protesta al barri del Rafal, a Palma

Laia Seró
2 min

Palma.Tres setmanes després del macroconcert amb Maria del Mar Bonet i Luis Cobos al passeig del Born, la Simfònica torna a encendre's. Aquest diumenge, l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears Ciutat de Palma oferirà una altra gran actuació protesta per visualitzar el seu conflicte laboral. En aquesta ocasió, els músics han volgut tenir un gest de solidaritat amb una altra causa: l'incendi que ha cremat durant una setmana la serra de Tramuntana. Concretament, el concert donarà suport moral a la finca la Trapa, que gestiona el GOB i que ha perdut el 70% de la massa forestal aquests darrers dies.

Els músics volen "aprofitar el concert per ajudar a la causa" ecologista i "donar les gràcies al suport incondicional" que han rebut de la societat". L'acte tindrà lloc aquest diumenge, dia 4 (19.30 h), a la plaça de Josep Maria Llompart del barri del Rafal de Palma i rebrà el suport de la Federació d'associacions de veïns de Palma i del Grup d'Ornitologia Balear i Defensa de la Natura (GOB).

La lluita continua

Els ànims de la Simfònica no han minvat, ans al contrari. Amb l'organització d'aquest concert, els músics demostren que estan disposats a continuar amb la lluita reivindicativa, conseqüència de "la manca de solucions" proposades per part de les institucions que suporten la formació. Pel que fa a l'actuació d'aquest diumenge al Rafal, la Simfònica mantindrà el seu modus operandi habitual de "compensar les vagues amb concerts" en resposta a les jornades de vaga convocades per als propers dies 3 i 10 d'agost dins el marc del Festival de Música de Pollença.

Segons el representant del GOB, Jaume Canals, no és temps "d'impotència i cendres", sinó "d'il·lusió i de fer feina". La Trapa ha esdevingut tot un "símbol del proteccionisme de les Balears", de l'ecologisme i de la implicació social ciutadana des que fou adquirida l'any 1980 pel GOB per subscripció popular. "No ens podem permetre rebaixar la pressió ciutadana", afirmen des de la Federació d'associacions de veïns de Palma, que, per segon cop, col·labora en la planificació d'un concert protesta de la Simfònica. El fil conductor de l'actuació anirà a càrrec del periodista Joan Carles Palos, amant confés de la muntanya i la música, que ha assegurat que "la solidaritat és l'element essencial que pot fer reverdir l'esperança d'aquest present de roques, cendra i silenci".

Camí de l'acord

Després d'un any i mig de conflicte laboral, sembla que ara la cursa de reaccions per part d'ambdues bandes agafa ritme. Abans-d'ahir mateix, el comitè i el gerent Marcelino Minaya -del qual ja n'han demanat la dimissió els músics- van iniciar les negociacions en una primera reunió que va concloure sense acord entre les parts. "No s'ha arribat a cap entesa, tal com esperàvem, però hem establert un calendari de negociacions i la propera trobada tindrà lloc el dimarts dia sis", va explicar el clarinetista i portaveu del comitè, Juanjo Pardo. Aquesta mateixa setmana també, el Govern balear va intentar demostrar que la continuïtat de l'orquestra està garantida amb la contractació del director Josep Vicent que, d'altra banda, acompanya els músics en la seva lluita. "El suport del director titular ens fa sentir protegits", reconeixen des del comitè.

stats