Joaquim Aloy , HISTORIADOR MANRESÀ I RESPONSABLE DE MEMORIA.CAT
Cultura 21/02/2013

"Simbolitza una generació estroncada per la guerra"

1 min

¿S'ha fet prou per recordar Joaquim Amat-Piniella?

Amat-Piniella ha estat víctima de l'oblit i hem de fer tots els possibles per recuperar-lo. A qualsevol altre país seria conegut i l'haurien traduït. Aquí ni s'ha estudiat prou a les universitats ni els mitjans li han fet gaire cas. K.L. Reich només va ser lectura obligatòria quatre anys, i ho hauria de tornar a ser.

Què aporta K.L. Reich a la literatura concentracionària?

És important per la seva qualitat literària i és la novel·la de referència dels camps nazis. Els personatges de K.L. Reich són molt pròxims; podrien ser el nostre avi o el nostre veí. Amat-Piniella va tenir la mala sort de perdre la guerra, patir l'exili i anar a parar a Mauthausen. L'anàlisi que fa de la condició humana és lúcida i serena malgrat els horrors que descriu. És una lliçó d'història del segle XX i el seu discurs continua sent vigent.

Quines accions proposa per rescatar-lo de l'oblit?

La Generalitat hauria de liderar aquesta reivindicació. Fer tots els possibles per difondre la seva obra. S'hauria de reeditar. És necessari per tot el que simbolitza, pel seu compromís amb el país, pels seus ideals de llibertat i de justícia social. És el símbol d'una generació estroncada per culpa de la Guerra Civil.

stats