CINEMA
Cultura 05/12/2016

Sexe i llibertat a la Palestina ‘underground’

Dones allunyades dels estereotips del món àrab protagonitzen ‘Bar Bahar’

Xavi Serra
2 min
La Salma, la Nour i la Leila són tres dones palestines que comparteixen pis a Tel-Avivi en el drama Bar Bahar.

Barcelona“El cinema palestí demana a crits nous personatges femenins. No podem continuar sent la germana, la mare o la filla de la protagonista!” Maysaloun Hamoud, la jove directora palestina que fa aquesta reclamació, no s’ha quedat de mans plegades esperant que es faci realitat: Bar Bahar, el seu debut -ja en cinemes-, dóna la paraula a dones palestines allunyades dels estereotips: la Leila és una advocada moderna i independent i la Salma una discjòquei lesbiana amb qui comparteix pis a Tel-Aviv. Vesteixen a l’estil occidental, parlen amb fluïdesa tant l’àrab com l’hebreu i es relacionen amb altres palestins moderns: nois i noies que fumen, beuen, es droguen i surten plegats a escoltar música. Més que una altra història sobre terrorisme i l’opressió del poble palestí, Bar Bahar sembla la versió àrab de Girls o Sexe a Nova York.

“Les noies representen la Palestina underground, però la pel·lícula també podria estar ambientada a Beirut, el Caire o Teheran -assegura Hamoud amb vehemència-. Però m’interessava aportar el punt de vist femení. En aquesta escena underground, les dones que decideixen viure la seva vida com volen han de pagar un preu que els homes no han de pagar”. La Salma oculta el seu lesbianisme a la família i fa el paper davant els candidats a marit que el pare li presenta; i la Leila descobreix que fins i tot els homes moderns de la Palestina underground amaguen prejudicis conservadors quan es tracta de la pròpia parella. Fins i tot elles es miren amb condescendència la seva nova companya de pis, la Nour, religiosa i aferrada a les tradicions àrabs. La solidaritat femenina, però, no triga a emergir. “Les tres són diferents les unes de les altre però, d’alguna manera, són la mateixa -diu Hamoud-. No importa quina classe de dona siguis, secular o liberal, totes hem d’acabar trobant el nostre propi camí a la llibertat”.

Hamoud fa servir la primera persona quan parla dels personatges. Comparteix amb elles inquietuds, reptes i fins i tot l’hàbit de fumar compulsivament. Va néixer a Bucarest, on el pare estudiava medicina, però va créixer a Israel molt influenciada pel comunisme. “Volia canviar el món i un dia em vaig adonar que ho podia fer a través del cinema”, afirma. Bar Bahar té garantida l’estrena a Israel, però a Palestina és una altra història. “No penso retallar ni una escena”, diu.

stats