MÚSICA
Cultura 17/11/2012

Sergi Sirvent porta el seu octet al Festival de Jazz

El Festival de Jazz de Barcelona programa avui l'actuació del projecte Octopussy Octet de Sergi Sirvent. El pianista barceloní defensa en directe a Luz de Gas les cançons de l'àlbum Inferències.

X.c.
2 min
Els vuit músics dels Octopussy Cats, la formació liderada pel pianista barceloní Sergi Sirvent.

BARCELONA.El moviment és una de les claus de la força artística del jazz fet a Catalunya. N'és un bon exemple Sergi Sirvent (Barcelona, 1978). Tan aviat comparteix duo amb el cantant David Álvarez o el clarinetista Pau Doménech com participa en un trio de luxe amb David Xirgu i Horacio Fumero, que Sirvent qualifica com a "dos supermúsics de l'escena" catalana. És capaç de mantenir una carrera com a pianista i alhora preparar peces per a guitarra. I viu la música al marge dels gèneres, fent que jazz, clàssica i contemporània siguin una mateixa cosa.

Avui a la sala Luz de Gas presenta Inferències (Fresh Sound New Talent, 2012), el disc que ha enregistrat integrat en l'octet Octopussy Cats i del qual se'n va poder sentir un tast al Mercat de Música Viva de Vic. "A Luz de Gas hi podem tocar entre 80 i 100 minuts, i farem el disc més un tema nou que encara no hem interpretat en directe", explica Sirvent sobre el concert d'avui dins del Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona.

Inferències és un projecte de gran banda, o de jazz de cambra, que reflecteix la inquieta personalitat musical de Sirvent, que fa nou anys ja va tenir una experiència amb el gran format al disc 9 muses (2003). "Era un projecte molt interessant. Vam fer un parell o tres de concerts i es va quedar així. Només en va quedar constància al disc 9 muses . Érem molt més joves i no teníem tants recursos", diu Sirvent. Ara reprèn l'aventura des d'una altra perspectiva. L'any 2009 va fer un disc de piano sol, El pes de les balances , que "d'alguna manera enllaça amb l'octet". "Inferències seria una mica el que vaig fer amb el piano sol però amb una gran formació, sobretot amb instruments de vent", assegura el pianista. Per tirar endavant el projecte va triar músics de vent que fossin poliinstrumentistes per "poder tenir varietat en el timbre". En aquest octet l'acompanyen Pau Doménech (clarinet i flauta), Hugo Astudillo (saxos), Albert Cirera (saxos i tenora), Voro García (trompeta), Jaume Llombart (guitarra), Jordi Gardeñas (bateria) i Jordi Gaspar (contrabaix).

Les composicions de Sirvent filtren estructures del jazz i la música contemporània, la improvisació i la pauta clàssica. Wayne Shorter i Béla Bartók són influències que viatgen en tots dos sentits. "Sempre vaig canviant i buscant, però sóc molt d'escriure la música que tinc a dins", diu. Aquest moviment constant dóna coherència a tot el que fa.

Tocar la guitarra

A més del projecte amb els Octopussy Cats, Sirvent prepara el concert de presentació de l'àlbum que va enregistrar en directe amb Xirgu i Fumero al Jamboree. "Em fa il·lusió perquè és el meu primer disc estrictament d'estàndards de jazz, i també el meu primer disc en directe. Ells dos tenen un nivell tan bo que podem sortir a tocar i només d'escoltar-nos ja passen coses increïbles", comenta el pianista. La presentació serà el 28 de desembre al Jamboree. Aleshores potser ja tindrà enllestit l'àlbum que ha fet amb Jordi Matas. I encara més. "Tinc al cap fer alguna cosa amb guitarra i veu, que no sé quan agafarà forma", explica Sirvent, que també vol "muntar un grup més de rock" amb temes seus "cantats i tocats amb la guitarra".

stats