POLÈMICA TEATRAL
Cultura 22/03/2011

Sergi Belbel: "El dia que hagi de vetar una obra, dimitiré"

Dijous s'estrenarà al Teatre Nacional Gang bang, de Josep M. Miró, l'obra que va desfermar les crítiques de grups catòlics que la consideraven ofensiva. Sergi Belbel defensa l'obra i la llibertat de creació.

Laura Serra
2 min
Sergi Belbel: "El dia que hagi  de vetar una obra, dimitiré"

BARCELONA.L'expectació al voltant de Gang bang va augmentant a mesura que se n'acosta l'estrena, dijous vinent al Teatre Nacional. La denúncia del Partit Popular d'una obra que consideraven "ofensiva" i l'amenaça de l'entitat E-Cristians de presentar una querella abans d'haver vist l'espectacle han tingut l'efecte contrari al que buscaven: han incrementat la prevenda d'entrades i no han fet que li tremolessin les cames al director del TNC. Sergi Belbel va confessar ahir a la presentació del muntatge que va rebre fins i tot una trucada de la conselleria de Cultura demanant informació de l'obra per culpa del rebombori: "Mascarell em va donar la seva confiança. El dia que hagi de vetar una obra perquè m'ho diuen des de dalt, dimitiré. Som aquí per vetllar per la llibertat del creador. A més, jo no trobo res ofensiu en Gang bang ".

La polèmica es va encetar en saber que l'obra se situa en un local gai on s'hi practica sexe just el cap de setmana de la visita del Papa a la Sagrada Família. L'afluència de gent a la ciutat fa augmentar el nombre de clients al local La Llum. "Però l'obra no va de sexe ni del Sant Pare -va assegurar Josep Maria Miró, el dramaturg i director de l'obra-. És una obra sobre la decadència dels valors en un món occidental en crisi, un món amarat de la moral catòlica, on no hi ha compromís ideològic, ni polític, ni social, ni sexual. Els individus estan alienats en una societat individualista". Els personatges que es creuen al bar del local (que obre a les 12 de la nit i tanca a l'hora de l'àngelus) són homes i dones tristos i que, paradoxalment, se senten sols en una orgia.

Belbel va dir de l'obra: "Té menys a veure amb el Boadella dels anys vuitanta i Teledeum , i té més a veure amb el teatre de Lluïsa Cunillé. No és una provocació, és un món amb unes regles específiques, un món poètic i suggeridor". Miró també veu Gang bang com un viatge "simbòlic, poètic, fantasiós" a un espai desconegut per a la majoria de públic. Tant, que fins i tot cal explicar el títol a qui no sigui consumidor de pornografia: gang bang és una trobada sexual en què hi ha diversos subjectes actius que disparen a un subjecte passiu. L'activitat sexual, però, se suposa que es manté en altres pisos del local i només hi ha alguna pràctica a la vista del públic. "Però és teatre! Si algú s'escandalitza dependrà dels paràmetres de lectura i moral de l'espectador", va excusar Miró.

"Una ofensa? No n'hi ha cap voluntat. Cada dia trobo als diaris més motius d'ofensa i preocupació profunda que a l'obra". A l'entrada de la Sala Tallers hi haurà un cartell que indicarà que alguna escena pot ferir sensibilitats. "Però qui vingui buscant polèmica sortirà decebut", va concloure Belbel.

stats