NOVA CITA MUSICAL
Cultura 23/03/2013

Savall crea un festival a Poblet

El monestir acollirà a l'agost la primera edició d'un certamen de música antiga amb tres concerts

I.a.
2 min
L'intèrpret de viola de gamba Jordi Savall.

Poblet.Després de la prova inicial de l'any passat, amb un únic concert d'estiu al cenobi cistercenc de Poblet, Jordi Savall, últim premi Sonning -el Nobel de la música- ha decidit fer un pas endavant. L'abast de la crisi econòmica, que està dinamitant moltes propostes musicals, no ha frenat el seu desig d'establir a Poblet una cita obligada per als amants de la música antiga. El model és Fontfreda, i davant la saturada oferta estival a la Costa Brava s'ha mirat cap al sud, amb el públic potencial de la Costa Daurada.

El festival se celebrarà els dies 15, 16 i 17 d'agost, de dijous a dissabte, organitzat pel Centre Internacional de Música Antiga. Savall ha volgut que sigui un Memorial Montserrat Figueras, la seva companya i cantant, desapareguda el 2011. L'esplanada del monestir, la Sala dels Cubs i l'església, amb un aforament global dels tres dies de 2.600 persones, seran els escenaris. El primer dia, a l'esplanada, l'orquestra Le Concert des Nations amb Savall al capdavant interpretaran Somni d'una nit d'estiu a partir de músiques entorn de la poesia de Shakespeare de compositors barrocs anglesos: Locke i Purcell. Els actors Sílvia Bel i Josep M. Pou en recitaran fragments.

La segona jornada, al claustre, Savall farà un recital de viola de gamba amb peces, entre d'altres, dels mestres francesos del s. XVII Sainte-Colombe i Marin Marais. I la tercera nit, a l'església, estarà dedicada al repertori religiós galaicoportuguès de les Cantigas de Santa Maria (segle XIII), així com al cèlebre recull de cançons i danses dels segles XIII i XIV dels pelegrins que pujaven al monestir de Montserrat. Aquests dos cançoners són obres cabdals de la música medieval hispànica. Les interpretaran la Capella Reial de Catalunya i el grup Hespèrion XXI, amb Jordi Savall a la direcció.

stats