XVII SALÓ DEL MANGA DE BARCELONA
Cultura 01/11/2012

El Saló del Manga més suculent

El Saló del Manga celebra la majoria d'edat traslladant-se a Barcelona. Des d'avui fins diumenge es pot fer un recorregut saborós per la cultura popular japonesa, del còmic a la gastronomia.

Xavi Serra
3 min

BARCELONAÉs probable que hi hagi bojos pel manga que no estiguin enamorats de la cultura japonesa, però ningú ho diria mai al Saló del Manga. Bona part dels assistents a la gran cita anual amb el còmic japonès són àvids consumidors de manga, però també devoren menjar japonès, són addictes a les sèries i pel·lícules d' anime i alguns fins i tot escolten pop japonès. "El Saló del Manga és un fenomen que va més enllà del manga -diu Carles Santamaria, el director-, és una festa de la cultura popular japonesa".

En aquest sentit, el Saló fa anys que ha transcendit la condició de fira de sector per esdevenir un pont entre la cultura catalana i la japonesa. Enguany això es manifesta en l'elecció de la gastronomia com un dels eixos de l'edició que arrenca avui a Fira Montjuïc. L'exposició Manga a la carta examina el rol que juga la cuina japonesa en el manga, i destaquen obres de temàtica culinària com El gourmet solitario de Jiro Taniguchi i la trepidant sèrie d'aventures gastronòmiques Toriko , de Mitsutoshi Shimabukuro.

Per completar l'homenatge a la gastronomia japonesa, Fira Montjuïc es convertirà durant els quatre dies que dura el Saló -des d'avui fins diumenge al Palau 2 de la Fira de Montjuïc- en una gran aula de cuina on primeres espases dels fogons impartiran tallers sobre temes com l'etiqueta a la taula, el tall de peix per a sushi i el bento manga , és a dir, menjar per emportar inspirat en personatges manga. El taller estrella, però, serà el que faran dissabte Ferran Adrià i Hiroyoshi Ishida, del prestigiós restaurant Mibu de Tòquio. Els cuiners reviuran l'estada que l'equip de Mibu va fer a elBulli el 2003, unes jornades d'aprenentatge que estan narrades en detall al manga Mibu - elBulli .

'Porco Rosso' aixeca el vol

El Saló del Manga també celebra el vintè aniversari del clàssic anime de Hayao Miyazaki Porco Rosso . El fascinant univers dels pirates aeris que retrata la pel·lícula serà revisat en una exposició sobre un dels films més personals i pessimistes de l'autor d' El viatge de Chihiro , en què conflueixen els seus grans temes i obsessions. I també fa 20 anys de l'arribada a les llibreries del manga Bola de drac , una fita que marca el començament del desembarcament massiu del manga al mercat nacional. Una exposició repassarà les dues dècades de vida de l'univers d'Akira Torikyama al nostre país, les diferents edicions i el merxandatge de la saga. I avui, a la 1 del migdia, es farà un intent de batre el rècord Guinness reunint el màxim nombre de persones disfressades de personatges de les diferents sèries de Bola de drac .

Seguint amb l'afició a disfressar-se d'un personatge de manga, una altra de les exposicions d'aquesta edició estarà dedicada al cosplay , un fenomen sorgit al Japó als 70 amb molta tradició al Saló, que cada any celebra un concurs de disfresses. A Fashion Cosplay es podrà veure una selecció de vestits de cosplayers internacionals com Nadia Baiardi i Laura Salviani.

Videojocs, concerts i convidats

A imitació del Saló del Còmic, fa uns anys que el Saló del Manga es va obrir també a empreses d'entreteniment audiovisual. Enguany hi haurà una zona dedicada als videojocs on Nintendo estrenarà la seva nova consola Wii U i els aficionats podran jugar en primícia a Halo 4 , l'esperat nou títol de Xbox 360. I com altres anys, també hi haurà concerts. Arribats del Japó, Loverin Tamborin defensaran en directe el seu repertori de j-pop enganxós.

Tot aquest desplegament d'actes al voltant de la cultura japonesa i la indústria de l'oci podria provocar que el manga i l' anime passin a un segon pla, i seria un error. Aquest any visiten el saló autors rellevants del gènere, encapçalats per Hiro Mashima, l'artífex d'obres de culte com Rave i Fairy Tail i que presentarà a Barcelona la minisèrie Monster Soul . Nozomu Tamaki presentarà el primer volum del shonen Bailando con vampiros , considerat el True Blood japonès, ja que s'ambienta en un món on els vampirs volen coexistir pacíficament amb els humans. I també visitarà el Saló Masao Maruyama, deixeble d'Osamu Tezuka i fundador de l'estudi d'animació Madhouse, que ha produït les sèries d'èxit Monster i Death Note i cims del cinema modern d'animació com Metropolis i Summer Wars . I, per descomptat, una allau de novetats, entre les quals destaca el sanguinari Hikari Club del mestre de l' ero-guro Usamaru Furuya i Hokusai de Shotaro Ishinomori, l'autor amb el rècord del món de pàgines dibuixades. La festa dels otakus , en definitiva, ja ha començat.

stats