CÒMIC
Cultura 16/01/2013

El Saló del Còmic aplega Superman i el 'western'

El Saló del Còmic de Barcelona dedicarà les exposicions principals al 75è aniversari de Superman i a la relació del western i el còmic. Entre els autors convidats hi ha Manu Larcenet, Liniers i Guy Delisle.

X.c.
2 min
A dalt, el Superman de George Pérez. A l'esquerra, el cartell del Saló, obra d'Alfonso Zapico.

BARCELONA.Per un grapat de còmics és el títol d'una de les exposicions que es podran veure al Saló del Còmic de Barcelona, que se celebrarà a la Fira de Montjuïc de l'11 al 14 d'abril. El nom homenatja la pel·lícula Per un grapat de dòlars (1964), de Sergio Leone, i parla amb prou eloqüència del tema de la mostra: el western en el món de la historieta. "És un gènere amb una llarga tradició en el còmic", va recordar ahir el director del Saló, Carles Santamaría. L'exposició, comissariada per Antoni Guiral, vol reflectir l'escenografia clàssica del western i inclourà un centenar d'originals. La relació entre el còmic i el paisatge mític de l'oest nord-americà ha donat una bona colla d'obres mestres, sobretot d'autors europeus, com ara les sèries Blueberry, de Jean Giraud i Jean-Michel Charlier, i Comanche, de Greg i Hermann.

Els altres protagonistes del saló seran superherois: Superman, els X-men i els Venjadors. Enguany fa 75 anys de la primera aparició de l'home d'acer a la revista Action Comics , i el saló n'exhibirà una selecció d'originals i marxandatge que permetrà visualitzar l'evolució de Superman des que va ser creat per Jerry Siegel i Joe Shuster. I 50 són els anys que fa que belluguen els X-men i els Venjadors, dos supergrups que van néixer de la imaginació de Stan Lee i Jack Kirby.

El rècord de 108.000 assistents de l'edició del 2012 obliga la direcció del Saló a consolidar una aposta que, segons Santamaría, intenta "captar l'atenció del gran públic i satisfer l'aficionat". Tot i la davallada en l'aportació de les administracions públiques, que Santamaría calcula que passarà del 18% al 13% -només l'Ajuntament de Barcelona manté la mateixa subvenció-, el Saló presenta un pressupost d'entre 650.000 i 700.000 euros, similar al de l'any anterior. "Busquem altres fórmules de finançament, amb més aportacions privades", diu el director. Una de les iniciatives és impulsar la contractació d'espais amb descomptes del 20% per a les llibreries especialitzades. També hi haurà espais més petits, amb un 50% de descompte, fruit d'un acord amb el Gremi de Llibreters de Catalunya i concentrats en l'anomenada Illa de les Llibreries. I per primera vegada en una dècada, s'incrementa el preu de l'entrada: de sis a set euros, i de quatre a cinc la reduïda.

Pel que fa als autors convidats, de moment està confirmada la presència de l'argentí Liniers, del francès Manu Larcenet, del canadenc Guy Delisle (últim premi a Angulema) i de la italiana Lorena Canottiere.

Desencallar el Museu del Còmic

Carles Santamaría va reclamar ahir una solució per al Museu del Còmic i la Il·lustració de Badalona. "El 30 de gener ens reunirem amb l'alcalde de Badalona per veure com desencallar-lo, perquè el departament de Cultura ha congelat el museu", explica Santamaría. "Ens vam reunir amb el conseller Masacarell el febrer del 2012 i encara no hem tingut cap notícia. No podem entendre aquesta falta de voluntat", diu Santamaría.

stats