NOVETAT EDITORIAL
Cultura 17/11/2011

Ruiz Zafón torna a la càrrega

Tres anys després de la publicació d'El joc de l'àngel surt a la venda la nova novel·la de Carlos Ruiz Zafón, tercera entrega de la saga El cementiri dels llibres oblidats. Du el títol d'El prisionero del cielo.

Josep Lambies
2 min
Ruiz Zafón torna a la càrrega

BARCELONA.L'any 2001 l'escriptor barceloní Carlos Ruiz Zafón va publicar L'ombra del vent, tret de sortida de la tetralogia El cementiri dels llibresoblidats i un molt suculent filet que va vendre més de 10 milions d'exemplars arreu del món. No es tractava de la seva primera novel·la, però les peripècies de Daniel Sempere van convertir Ruiz Zafón en el fenomen literari més llaminer de tot l'Estat. La segona entrega de la saga, El joc de l'àngel, es va fer esperar set anys. Tot i que per a alguns aquest nou volum va ser una ensopegada majúscula, l'autor anava precedit per la seva bona reputació, i l'èxit també va ser generós amb ell. Avui Ruiz Zafón torna a la càrrega amb el llançament del tercer títol de la saga El prisionero del cielo, publicat per l'editorial Planeta.

Aquest nou volum comença pels volts de Nadal de l'any 1957 a la llibreria que els Sempere regenten al carrer Santa Anna. Daniel Sempere, que en el primer llibre no era més que un preadolescent inquiet, s'ha casat i té un fill. Treballa en el negoci del seu pare amb Fermín Romero de Torres, el molt lúcid rodamón de L'ombra del vent, que tot i haver canviat de vida i estar a punt de casar-se no priva ningú de les seves conegudes dosis de bon humor. Ruiz Zafón, mestre en l'art de trenar enigmes inquietants, no es resisteix a deixar anar alguna gràcia picaresca. Però el rovell de l'ou d'El prisionero del cieloés una trama misteriosa a l'altura de totes les expectatives, que engega quan un home manc i coix entra a la botiga per comprar un exemplar d'El comte de Montecristo,d'Alexandre Dumas.

A ningú li cauen els anells per desplegar una catifa vermella en honor d'un supervendes com Ruiz Zafón. Ahir a quarts de 12 del migdia uns 200 periodistes d'arreu del món s'aixoplugaven sota els seus paraigües al carrer dels Àngels de Barcelona, al voltant de l'entrada de la capella del MACBA. L'absis de la nau central estava decorat amb prestatgeries cargolades seguint la geometria de l'escala de Penrose, nodrides amb volums de gruix enciclopèdic. Poc després de les 12 el gran homenatjat va seure en una butaca col·locada entre el públic i la curiosa biblioteca. La periodista Gemma Nierga el va entrevistar durant mitja hora i no es van acceptar més preguntes.

"Ara que hem creuat l'equador d'El cementiri dels llibres oblidats, les peces del trencaclosques sembla que encaixen -anunciava Ruiz Zafón a l'auditori-. Les claus de les dues anteriors entregues es comencen a reinventar i resoldre. Sobretot les d'El joc de l'àngel, que tant va indignar alguns dels meus lectors". Efectivament, El prisionero del cieloés una obra molt més lluminosa que la seva precedent. Carlos Ruiz Zafón s'ha ocupat d'aplanar la pista per al salt final de la tetralogia, un quart títol en què tots els interrogants tindran la seva resposta. Segons anunciava, es podrà llegir d'aquí dos o tres anys.

stats