ESTRENA TEATRAL
Cultura 13/03/2011

Rosa Maria Sardà recita el seu Sagarra preferit

La protagonista de L'hostal de la Glòria i La rambla de les floristes torna a Josep M. de Sagarra amb un recital, al Lliure de Gràcia, amb Rosa Vila i Mercè Pons. Només se'n faran sis funcions.

Laura Serra
2 min
Rosa M. Sardà torna al teatre, després de La casa de Bernarda Alba , amb un recital "senzill".

Barcelona.Sempre que la Sardà torna al teatre és un esdeveniment. Encara que només sigui per sis sessions, els dimarts al Teatre Lliure de Gràcia, i en un recital "molt senzill" de textos de Josep Maria de Sagarra. L'actriu tornarà a l'escena -després de la inoblidable La casa de Bernarda Alba de Lluís Pasqual al TNC- per redescobrir-nos poemes i tastets d'articles periodístics de l'autor de dues obres que han estat emblemàtiques a la seva carrera, L'hostal de la Glòria i La rambla de les floristes . Rosa Maria Sardà recitarà fragments d'aquestes obres i d'una vintena més de textos ( La cançó del traginer , Dancing girl , Poema de Nadal , Cançó del pobre marit , Cançons de rem i de vela , etc.) i ho farà acompanyada de dues actrius amigues, Rosa Vila i Mercè Pons, amb qui es va trobar precisament a L'hostal de la Glòria fa 19 anys al Romea. "Quan a mi ja no em poden suportar, entra sang fresca", diu sorneguera Sardà.

L'actriu avisa que mai no havia fet cap recital i que apareixerà a escena amb els papers a la mà. "Llegir ens iguala a l'espectador". "Això més que un espectacle és una reunió de gent que estima i se sap de memòria els versos de Sagarra, i es tracta de dir-los d'una manera organitzada", simplifica ella. Però la directora Carme Cané la rectifica: "No és el mateix que ella digui Sagarra que que ho faci un altre. Té moments de tu a tu amb el poeta. És el que agrada a la gent, la Sardà allà dient les seves coses. La Rosa té una cosa molt personal amb Sagarra". Així, es podrà saber què pensava l'escriptor del teatre, de la vida, del país, de Barcelona, de la Rambla -"la Rambla, Déu meu, que no me la toquin!", recita Sardà-. "Però en la selecció dels textos no hi ha cap intenció, són pinzellades, només hi ha el plaer de sentir", diu l'actriu.

Sagarra dit per Rosa Maria Sardà tanca el particular homenatge del Teatre Lliure a l'escriptor barceloní en el 50è aniversari de la seva mort, després de la Vida privada que va portar a escena Xavier Albertí. "Estic molt contenta que les noves generacions es recordin dels vells", va etzibar l'actriu. Però Àlex Rigola va confessar que, malgrat que li havia fet altres oferiments professionals, Sardà els havia refusat. "Això li feia especial il·lusió". "En les noves generacions costa trobar gent que digui bé el vers; jo, fent Shakespeare, m'he trobat amb molts problemes d'haver de marcar accents, diftongs, elisions...", es queixa. "La Rosa té un talent immens a l'hora de dir el vers. Sagarra pot ser barroc o recarregat, a vegades, però ella té una manera de tractar l'emoció, el contingut i la veritat que el fa molt clar". El director del Lliure està segur que les entrades per a les sis funcions, del 15 de març al 19 d'abril, volaran.

stats