LES PRIORITATS DEL MINISTERI DE CULTURA
Cultura 03/02/2012

Rajoy impulsarà que la tauromàquia sigui "patrimoni immaterial"

El govern espanyol vol que les corrides de toros siguin tractades com un "bé cultural" i treballarà perquè siguin reconegudes com a patrimoni de la Humanitat. Madrid no hi escatimarà esforços.

Joan Rusiñol
2 min
El ministre José Ignacio Wert va comparèixer ahir a la comissió de Cultura del Congrés.

MADRID.El ministre d'Educació i Cultura, José Ignacio Wert, va deixar clar ahir al Congrés que el PP liderarà l'ofensiva per revitalitzar la tauromàquia, després que s'hagi prohibit a Catalunya. Va deixar clar que pel govern de Mariano Rajoy és una "disciplina artística i un bé d'interès cultural". Per justificar-ho, va citar diverses vegades els poemes amb referències taurines de Federico García Lorca.

Entre les mesures que pensa posar en marxa, l'executiu de Rajoy "participarà activament en les iniciatives nacionals i internacionals" perquè els toros siguin reconeguts com a patrimoni immaterial de la Unesco. De portes endins, Wert convocarà amb celeritat la Comissió d'Afers Taurins, impulsarà una campanya per donar a conèixer "els valors culturals, socioeconòmics i mediambientals" dels toros, estendrà ajudes a les associacions taurines sense ànim de lucre i buscarà la coordinació autonòmica per harmonitzar-ne la reglamentació.

De l'abolició a Catalunya, va reiterar que, a parer seu, el Parlament es va extralimitar en l'ús de les seves competències i que acatarà la sentència que ha d'emetre el Tribunal Constitucional a un recurs del PP. El diputat d'ERC Joan Tardà va avisar: "No hi haurà més toros si no és que vingui la legió".

Cap a un finançament mixt

Entre les prioritats de la nova legislatura, el ministre va anunciar una llei de propietat intel·lectual i una de mecenatge, sense avançar-ne gaire la lletra petita. Es va limitar a dir que cal "restaurar el valor dels drets d'autor, que mereixen un retorn més just del que obtenen avui". Un cop suprimit el cànon digital, el govern espanyol compensarà els autors a càrrec dels pressupostos generals de l'Estat. Es tracta d'una mesura, però, provisional.

El model cultural que vol establir Wert passa per una col·laboració publicoprivada més intensa. La llei de mecenatge incrementarà les desgravacions fiscals, via IRPF i impost de societats. La idea és aproximar-se a alguns esquemes europeus que ja caminen en aquest sentit i que preveuen incentius de fins al 30%.

Aquest tipus de finançament mixt ha d'aplicar-se sobretot al cinema. Segons va explicar, la política d'ajudes actual no ha estat eficaç perquè només ha aconseguit una quota de pantalla del 15%, lluny del 40% de França o Itàlia.

Papers de Salamanca

Wert es va comprometre a no obstaculitzar el retorn de més papers de Salamanca. "No em posaré al volant del camió però ho farem tan aviat com sigui possible", va dir. Va demanar temps als catalans per poder digitalitzar continguts. "No és qüestió d'hores", va afirmar.

stats