ARA Llegim
Cultura 25/08/2013

El llegat de Raimon Panikkar és recordat en un cicle de conferències

El cicle està organitzat per la Fundació Vivarium Raimon Panikkar, la Institució de les Lletres Catalanes i Fragmenta Editorial, i comptarà amb la col·laboració de l'Institut d'Humanitats de Barcelona i Casa Àsia

Efe
2 min
Raimon Panikkar / I.GALLO

BarcelonaUn cicle de xerrades amb la participació de 16 intel·lectuals commemorarà entre el setembre d'aquest any i l'abril del 2014 el tercer aniversari de la mort del filòsof, teòleg i escriptor Raimon Panikkar, mort el 26 d'agost del 2010 a casa seva, a Tavertet (Barcelona). El cicle està organitzat per la Fundació Vivarium Raimon Panikkar, la Institució de les Lletres Catalanes i Fragmenta Editorial, i comptarà amb la col·laboració de l'Institut d'Humanitats de Barcelona i Casa Àsia.

Els 'Diàlegs panikkarians' inclouen vuit sessions, una per cada llibre publicat de l''Òpera Omnia Raimon Panikkar', i en cada sessió dos intel·lectuals mantindran una conversa relacionada amb cadascun dels llibres.

El cicle, que començarà el 12 de setembre a les cotxeres del Palau Robert de Barcelona, comptarà amb la participació de Victòria Cirlot, Jordi Pigem, Francesc Torralba, Vicenç Villatoro, Laura Borràs, Jaume Pòrtulas, Eduard Cairol, Josep M. Terricabras, Victòria Camps, Salvador Giner, Joan-Carles Mèlich, Àlex Susanna, Xavier Melloni, Amador Vega, Vicente Merlo i Agustín Pániker. El cicle conclourà al mes d'abril de l'any 2014 amb la intervenció del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell.

De la mística a la visió 'cosmoteàndrica'

En les converses s'abordaran temes com la mística i la plenitud de la vida, la religió, el pluralisme i la interculturalitat, la visió trinitària i 'cosmoteàndrica', Déu, cosmos i home, mites, símbols i cultes, el ritme de l'ésser, l'espiritualitat com a camí de vida o l'experiència vèdica.

Raimon Panikkar (Barcelona 1918 - Tavertet 2010) va ser un pensador que va desenvolupar l'anomenada filosofia del diàleg interreligiós i intercultural, en què advocava per transformar la civilització amb una fusió de ciència i tradicions occidentals i orientals. Fill de mare catalana i pare indi, Panikkar era el germà del també filòsof i escriptor Salvador Pániker, i va ser ordenat sacerdot a Roma el 1946, fins que l'any 1955 va viatjar per primera vegada a l'Índia, on va començar a predicar doctrines espiritualistes ecumèniques.

stats