EL TRASPUNT
Cultura 17/03/2011

Què és el que volem dir quan diem 'cultura'?

Santi Fondevila Nadal
2 min

Què es la cultura? 72.900.000 resultats a Google. Confusió.

Els grecs no coneixien aquesta paraula. És cosa de romans. En antropologia s'usa el terme per referir-se a la suma total integrada dels trets de conducta adquirits i que caracteritzen els membres d'una societat. "Cultura és l'aprofitament social del coneixement", diu l'escriptor Gabriel García Márquez.

La cultura gastronòmica, la moda com a cultura, els viatges culturals, cultura esportiva, cultura dels after hours , la cultura de l'avorriment. Confusió.

De tant fer-la servir, la paraula agafa altres accepcions. Què carai és la cultura d'empresa? El relativisme porta cap a la confusió aprimant qualsevol frontera i estenent el gris entre el blanc i el negre. Tot és gris. Tot és cultura. Confusió.

Sembla que tot el que té a veure amb el comportament humà es posa sota el paraigua de la cultura.

I els hàbits? I les costums? I les tradicions? "Formen part de la cultura del poble", ruc.

El món de la cultura? Els professionals de la cultura. El museu que recull totes les molt estimades rampoines del cantant Raphael a Linares és cultura? És millor el museu Raphael que un altre d'art contemporani "que és el que es porta ara". Però on es la cultura? On acaba i on comença la cultura? Els enterraments formen part de la cultura d'una societat, però cada enterrament és un acte de cultura? Els cementiris són espais culturals. És que la nova diva de la galàxia Lady Gaga és quelcom més que una cantant llesta en un món de borregos ? Cultura pop. Cultura rap. Cultura del llamàntol. I aleshores la cultura popular què es?

El folklore, ruc

I l'alta cultura és aquella inaccessible als plebeus? Mickey Mouse forma part del món de la cultura? Cultura viària. Cultura mediambiental. Cultura de l'oci.

Element sufix que significa cultiu. És això! Res més. Silvicultura, puericultura, agricultura, apicultura, canicultura, vinicultura, canaricultura. Sericicultura, praticultura, horticultura, floricultura, aqüicultura, piscicultura, oleïcultura, porcicultura, citricultura. Ja ho veuen, el triomf d'un sufix convertit en protagonista indiscutible.

Quanta contracultura! Quanta confusió!

stats