LITERATURA
Cultura 26/05/2017

“Que la Ciutat traspuï cultura i no turisme”

L’escriptor Carles Rebassa va fer la crida de la trenta-cinquena edició de la Fira de Llibre

Margalida Mateu
3 min
“Que la Ciutat traspuï cultura 
 I no turisme”

Palma“Que durant uns quants dies el centre de Palma traspuï ciutat i no turisme, que traspuï cultura i no marca comercial, i que es traspuï a ella mateixa, i no una imatge feta a imatge i semblança dels poders estatals, dels poders econòmics, dels poders morals i del poder, en general”. Clara, concisa i amb una oratòria envejable. Així fou la crida que va fer ahir l’escriptor Carles Rebassa (Palma, 1977), que va donar el sus a la trenta-cinquena edició de la Fira del Llibre al Born de Palma.

Rebassa és un dels poetes més coneguts de la seva generació. L’any passat va fer un impactant debut en la novel·la amb Eren ells, que li valgué el premi Ciutat de Tarragona Pin i Soler de novel·la i el premi Ciutat de Barcelona de literatura catalana.

L’autor ciutadà reivindicà les seves arrels de palmesà i recordà les paraules que li va dir Blai Bonet un dia asseguts a Cala Figuera: “D’un escriptor, quan el llegeixes, n’has de conèixer tot d’una d’on és. No tan sols per la llengua en què escriu, sinó perquè en les seves paraules hi ha d’haver el substrat, la realitat del lloc on la llavor s’ha plantat. Un escriptor parla a tot el món -i això no vol dir a tothom, vol dir a tot el món, al món d’arreu del món- des d’una posició determinada. Quan el llegeixes tu, sents d’on parla. Si és nord-americà, i és bo, el primer que li coneixes és que és nord-americà. Això pareix un doi, però és molt important”. Per això, “sempre he intentat que en tot el que jo escrivia se sentís d’on vénc. Si em demanen d’on som, sempre dic que som de Palma”, confessà ferm el poeta.

Així va tenir lloc a Palma la inauguració de la Fira del Llibre, en la qual hi ha instal·lades 43 casetes de diverses llibreries i institucions. Durant els 10 dies que dura la fira (fins al 4 de juny) hi tindran cabuda tallers visuals, taules de llibreters, contacontes, activitats infantils, relats eròtics, lectures poètiques, rutes, etc. Tot plegat sota la mirada de la mascota d’enguany: un ocell que reivindica la mitificació de la natura a la literatura.

Precisament, Rebassa també féu referència als ocells, dels quals la seva tia Joana del Pont d’Inca li féu veure la importància de saber-ne el nom. “La tia Joana sabia el nom de totes les plantes i les flors del corral i el nom dels ocells del seu món; en canvi, jo sabia qui eren Joan Prim i Antoni Maura, què era un elefant, una zebra, un guepard, un rinoceront, l’origen pretès de la bandera espanyola i els cims de la serra de Tramuntana per ordre”, recalcà.

Rebassa també féu una repassada de les seves localitzacions literàries de la ciutat: “Les xerrades durant tota la matinada amb Àngel Terron davant del Solleric, les converses amb Antònia Vicens a la botiga d’artesania que tenia, algun horabaixa de conversa amb Bartomeu Fiol aquí mateix, al Born, a casa seva, i vespres de diàleg i monòleg amb Jaume Pomar al Pinzell. I la vida dura i dolça amb Andreu Vidal de nit al Pinzell, quan ell hi entrava i demanava un passaport cap a l’infern, i amb Andreu Vidal al migdia a les voltes de la plaça Major, quan sèiem a fer un cafè sense passaport però amb l’infern darrere, a l’aguait”. Alhora, el poeta va aprofitar per fer una repassada de les llibreries de Palma que el varen marcar i li “obriren portes” a la lectura.

Crítica a IB3

Rebassa criticà que “la cultura no són tan sols quatre festes i tres foguerons, i els Cossiers, els cocarrois, Canamunt i Canavall, les matances, sobrassada coenta, les fonts Ufanes, el Crist de la Sang, les panades, l’arròs brut i porcella del PP, Lluc a peu, llonguets, coquetes de Valldemossa, sor Tomasseta i el cardenal Despuig vestit de diable, herbes dolces i coca de quarto, Uep com anam i au idò, Això és mel i au, Tira-tira i què hem de fer?, quan surten a la IB3 d’Andreu Manresa”.

Fins diumenge 4 de juny hi ha temps per trescar i fruir de les múltiples activitats organitzades a la Fira del Llibre “i el que hi trobareu, a part de les terrasses dels bars, són llibres. Llibres que diuen coses en veu alta: amb la paraula escrita, que és la paraula alta. Llibres de tota casta i de tota mida. Llibres que parlen i llibres que hi són tot just perquè els compreu. Un llibre és un objecte, però també és una porta, que és oberta i que mena a un altre lloc, a un altre temps, a una altra ment”.

stats