MÚSICA
Cultura 22/05/2012

Quatre dies d'agitació flamenca al Mercat de les Flors

L'antic festival Flamenco Ciutat Vella canvia el CCCB pel Mercat de les Flors, on demà inicia una nova etapa. L'objectiu és consolidar una plataforma per "agitar, revisar i experimentar sobre el flamenc".

X.c.
2 min
Arcángel, el cantaor de Huelva, és un dels principals atractius de  la nova edició del festival.

BARCELONA.Lluís Cabrera, director del Taller de Músics, defineix Ciutat Flamenco com "un festival que no és obvi". Recolza l'afirmació en una programació que a partir de demà i fins al 26 de maig convertirà el Mercat de les Flors en un punt de trobada de diferents mirades sobre el flamenc. Hi haurà fusions -o "infusions", segons Cabrera- com ara l'estrena de l'espectacle Flamenco meets Balkan del cantaor Arcángel i el flautista búlgar Theodosii Spassov, i Qasida , una col·laboració entre la cantaora la Tremendita i el cantant iranià Mohammad Motamedi.

Ciutat Flamenco és una continuació del festival Flamenco Ciutat Vella que se celebrava al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. El canvi d'ubicació es va decidir tot just quan va acabar l'edició del 2011. "El Mercat de les Flors és el lloc ideal per al festival, perquè és l'entorn de la dansa i el moviment, i el flamenc també està en moviment", explica Cabrera.

Francesc Casadesús, director del Mercat de les Flors, comparteix l'opinió de Cabrera. "És un festival bastant únic sobretot per la mirada, que trenca amb la postal del flamenc", diu. Els concerts centrals se celebraran a la sala Maria Aurèlia Capmany. La inauguració la protagonitzaran demà Paula Domínguez i els Gospel Messengers Taller de Músics sota la direcció de Ramon Escalé. Serà la primera part d'una sessió que completarà l'espectacle Una leyenda del tiempo , la revisió del clàssic de Camarón dirigida per Chicuelo i que aquesta vegada comptarà amb la col·laboració del ballarí japonès Shoji Kojima.

L'herència de Morente

Alba Guerrero presentarà dijous Polifonía jonda , un treball d'investigació vocal que Cabrera connecta amb "la preocupació per la veu" que tenia Enrique Morente. Després, Las Migas avançaran peces del nou disc que publicaran la setmana que ve. Divendres, a més de l'actuació de la Tremendita i Motamendi, ballarà Pastora Galván. Cabrera també fa esment de Morente quan parla d'Arcángel, "l'únic cantaor que segueix la seva estela". Arcángel, que actuarà dissabte, era una de "les assignatures pendents" d'un festival "honest i humil". "Apostem per la renovació i donem l'oportunitat a artistes que no actuen habitualment a Barcelona", diu Cabrera.

La visió de Ciutat Flamenco és especialment transcultural i universal en les activitats relacionades amb Flamenco empírico , un cicle comissariat per Juan Carlos Lérida, que inclou propostes d'experimentació com la protagonitzada per bailaoras del Canadà, Mèxic, Jamaica i els Estats Units."Volem mirar els que ens miren", explica Lérida. Una altra relació transcultural és la que s'establirà entre Olga Pericet i Andrés Corchero, que connectaran el flamenc amb el butoh , i la de Kojima amb el guitarrista Chicuelo i el pintor Frederic Amat.

Documentals flamencs

El festival es completa amb P'Alucine, una selecció de documentals sobre flamenc que aquest any recupera el format de concurs i que ha premiat Cuerpo contra capital , de Camping Producciones.

stats