Cultura 29/11/2012

Quatre autors incòmodes

1 min

Josep Pla

Quan parla de Josep Pla, Jordi Gràcia fa servir el concepte d'higiene ètica. "La seva és una obra contra la fumisteria, l'il·lusionisme, la mentida i l'engany. El designi estètic la fa també ètica". Gràcia ressalta la "singularitat" i la "gran feina" de Pla. S'atura en llibres com El carrer estret o El quadern gris.

Joan Oliver

L'autor de Vacances pagades "se salta els prejudicis de l'exili" i ataca "amb crítica enverinada" la burgesia del país. No es queda "ni amb els uns ni amb els altres", escriu Gràcia, que al capítol que dedica al poeta i dramaturg repassa les col·laboracions a Destino i la "dèria desmitificadora de la religió" present a Biografia de Lot .

Josep Ferrater Mora

Gràcia no es cansa de recomanar l'obra de Josep Ferrater Mora. Reclama que es tingui més en compte la idea de "construir ciutadans abans que patriotes", i recorda que la seva fèrtil trajectòria com a professor demostra que no totes les vides dels exiliats van ser "només una tragèdia": "Va costar molt que es reconegués públicament. Semblava que es menystenia la figura de l'exiliat".

Josep Maria Castellet

"Com no podia ser d'una altra manera, el Castellet dels 50 comença vinculat als aparells de producció franquista, però hi introdueix un missatge de rebel·lia ràpidament", recorda Gràcia. Sigui a través de revistes, d'anto-logies, d'assaigs o com a director literari d'Edicions 62, representa "l'home culte i català" que Gràcia reivindica.

stats