LITERATURA
Cultura 27/02/2013

Puigpelat s'atreveix a fer una seqüela de Macbeth

La tragèdia de Shakespeare continua amb el fill bastard del rei escocès i Fleance

Sílvia Marimon
2 min
Francesc Puigpelat va guanyar el premi Ciutat d'Alzira amb El retorn de Macbeth.

Barcelona.Francesc Puigpelat (Balaguer, 1959) és un escriptor agosarat. S'ha atrevit a fer una seqüela i alhora preqüela de Macbeth: "És una animalada que només es pot fer des de fora de la cultura anglesa. Cap anglès s'hi atreviria, perquè per ells seria irreverent", confessa. Amb El retorn de Macbeth (Bromera) l'escriptor va guanyar el 24è premi de novel·la Ciutat d'Alzira.

La novel·la és un diàleg que es desenvolupa al llarg d'una sola nit: la del 12 d'abril del 1097. Al castell de Dornoch hi arriba el fill bastard de Macbeth, que duu el mateix nom que el seu pare. Han passat 40 anys d'ençà que el rei va morir decapitat a Dunsinane, després d'embogir pels crims comesos, i el seu descendent busca respostes: " Macbeth és l'única tragèdia de Shakespeare que admet continuació, perquè deixa alguns enigmes oberts, com la profecia de les bruixes, que diuen que Fleance, el fill de Banquo, serà el pròxim rei, però en realitat qui governa, després de la mort de Macbeth, és Malcolm". "A més -afegeix Puigpelat-, el fet que les bruixes encara existeixin al final de l'obra pot donar peu a un nou començament i a una nova profecia malintencionada".

L'escriptor també dóna un tomb a una de les dones més malvades de la dramatúrgia anglosaxona, Lady Macbeth, i la humanitza. "És l'arquetip de dona perversa i forta, amb un punt masculí. A la novel·la li busco les arrels", assegura Puigpelat. El guanyador del premi Ciutat d'Alzira connecta la personalitat de la reina amb les mil·lenàries tradicions celtes sobre la importància de la matrilinealitat en l'elecció dels antics reis d'Escòcia. "És una rebel, vol ser reina perquè es considera hereva, i es vol treure de sobre tots els patriarques que l'hi impedeixen", explica.

Consensuar el títol de l'obra amb l'editorial no va ser fàcil. "Hi va haver polèmica, perquè jo volia un altre títol, Macbeth 2 , perquè és una seqüela, com Star Wars , Terminator 2 o la Jungla de Cristal 2 ", argumenta Puigpelat.

Inspirat per Polanski

A Puigpelat se li va acudir la idea d'escriure una continuació de Macbeth fa trenta anys, després de veure, a la Filmoteca de Catalunya, la versió cinematogràfica dirigida per Roman Polanski. El cineasta polonès hi afegia un epíleg mut: Donalbian, germà petit del rei Malcolm, va a buscar les bruixes. "El missatge era clar: la història no acabava allà, perquè l'ambició seguia viva", relata Puigpelat.

Macbeth és la tragèdia més fosca de Shakespeare i la que més fascina l'escriptor lleidatà: "És la més sintètica i la més perfecta, i relata una ascensió i una caiguda, és una història universal", argumenta l'autor.

Puigpelat està convençut que la novel·la es pot exportar i, de fet, ja se n'està preparant una traducció a l'anglès per portar-la a les fires literàries. Tampoc descarta que se'n faci una adaptació teatral. I ja està pensant en la tercera part de Macbeth. Creu que el moment polític és l'adequat: "El nacionalisme escocès reivindica Macbeth. Va ser un bon rei, però Shakespeare el va deformar", conclou.

stats