PREMIS LITERARIS
Cultura 03/06/2013

El Prix Mediterranée Étranger distingeix José Carlos Llop per la seva "extraordinària qualitat"

És el primer cop, en els seus 25 anys d'història, que aquest guardó francès atorga una menció especial. L'assaig 'En la ciudad sumergida', publicat per RBA, n'ha estat el motiu

Ara
1 min

BarcelonaEl jurat del Prix Mediterranée Étranger ha atorgat per primera vegada, en els 25 anys d'història del premi literari, una menció especial. Ha estat per a 'En la ciudad sumergida' (RBA, 2010), de l'escriptor mallorquí José Carlos Llop, per la seva "extraordinària qualitat". La ciutat submergida que descriu al llibre és la Palma dels anys 60 i 50 que s'enfronta a la ciutat modernitzada del segle XXI. És un llibre escrit des de la memòria sentimental d'aquella Palma on passejava Jean Seberg, Robert Graves i Joan Miró, i on sonava la música de Lou Reed als bars que estaven oberts fins a la matinada. També era l'escenari en el qual la noblesa demostrava el seu domini i el turisme començava a alterar l'ordre natural de la ciutat. Llop ofereix en aquesta obra una subtil panoràmica de la ciutat que descansa oculta sota la ciutat del present.

Llop ha publicat cinc novel·les: 'El informe Stein' (Prix Écuréil, 2009), 'La cámara de ámbar' (finalista del Prix Jean Monnet de Litteratures Européennes 2011), 'Háblame del tercer hombre', 'El mensajero de Argel' i 'París: suite 1940'. També es conegut pels seus reculls de contes i, sobretot, per la seva obra poètica. 'En la ciudad sumergida' la va publicar fa tres anys i va obtenir una gran acollida dels crítics i lectors.

El jurat de la vigent edició del premi, que ha premiat en primer lloc la novel·la 'L'ange rouge', del turc Nedim Gürsel, estava format pels escriptors Amin Maloouf i Olivier Poivre d'Arvor, pel membre de l'Académie Française, Dominique Fernández, i per la consellera de la Biblioteca d'Alexandria, Ali Maher El Sayed.

stats