FESTIVALS D'ESTIU
Cultura 19/05/2011

La Porta Ferrada posa el gra de qualitat a l'estiu empordanès

El més intel·lectual dels rockers anglesos, Lloyd Cole, obrirà el 21 de juliol el Festival de la Porta Ferrada, a Sant Feliu de Guíxols, que comptarà amb noms imprevisibles, teatre i dansa.

Andreu Gomila
2 min
01. L'anglès Lloyd Cole obrirà el festival. 02. Cindy Lauper tocarà el 23 de juliol. 03. Brian Ferry farà de gran estrella el 10 d'agost.

Barcelona.Diuen que a l'equip de govern de Sant Feliu de Guíxols no li agrada el Festival de la Porta Ferrada, però el cert és que amb 950.000 euros -miraculosament, els mateixos que l'any passat- Albert Mallol dissenya el que és, qualitativament, el millor festival de caràcter popular empordanès. Amb 49 edicions és també el més antic i eclèctic, ja que, a banda de grans noms de la música, compta també amb teatre i dansa, i enguany estrena una acurada programació clàssica i limita la durada a un mes estricte. Amb preus que van dels 20 als 55 euros, a més, és el certamen més assequible.

La inauguració d'aquest any és, com sempre, una declaració. Portar a Catalunya Lloyd Cole, l'anglès que als 80 i 90 feia cançons amb l'obra de Truman Capote, Raymond Carver o Simone de Beauvoir, fill del postpunk, és una gran notícia. El certamen comptarà, a més, amb altres estrelles gens òbvies, com Cindy Lauper (23 de juliol), Mavis Staples (24 de juliol), Ludovico Einaudi (27 de juliol) o la companyia d'Antonio Gades (20 d'agost). Les òbvies són el combo Return to Forever IV de Chick Corea, Stanley Clarke, Lenny White, Jean-Luc Ponty i Frank Gambale (28 de juliol), Gilberto Gil (30 de juliol), Brian Ferry (10 d'agost), Luz (11 d'agost) o Raimon (18 d'agost). Les apostes locals són Love of Lesbian (22 de juliol), Pegasus (2 d'agost), el musical Geronimo Stilton (14 d'agost) o la première a Catalunya, després d'estrenar-se a Moscou, de l'última creació de Comediants, Persèfone (Varietés mortals ) .

Brian Ferry farà a la Porta Ferrada l'única actuació a l'Estat de la seva gira Olympia Tour . Pels que van veure Roxy Music al Sónar de l'any passat i es van quedar amb ganes d'un format més íntim tenen al Festival de la Porta Ferrada l'oportunitat d'acomplir expectatives. Ferry vindrà amb més de vint músics.

Carles Santos i l'avantguarda

En total són 25 activitats, que, segons Mallol, pretenen ser una mena de preludi del que serà la cinquantena edició, la de l'any que ve, que fa sis mesos que han començat a preparar. Enguany, cal destacar l'estrena de l'espai clàssic, una desena de concerts que es decanten per la tradició més avantguardista de la música clàssica i que s'encarregarà d'obrir Maquinofòbia pianolera , l'actuació conjunta del grup CaboSanRoque i del gran creador escènic i músic Carles Santos.

Cal destacar, dins aquest cicle clàssic, la interpretació de Tocatina , obra de Joan Brossa i Mestres Quadreny, a càrrec del Brossa Quartet de Corda. El Trio Arriaga i el Trio Kandinski oferiran música contemporània, sobretot catalana. I fins i tot hi haurà un combat de book-boxing entre els poetes Josep Pedrals i Enric Casasses.

stats