27/05/2011

Pernil ibèric amb 'mamaliga' romanesa

2 min

Ja que convindrem tots que val més que els ciutadans no ens acabem tirant els semàfors pel cap, vaig celebrar els mals resultats del Partido Ibérico de los Rumanos a Agramunt, amb una llista feta sobretot a base de romanesos. És l'únic poble de Catalunya on es presentaven, no van arribar a fer llista ni a Guissona ni a Alfarràs.

També concorrien a les eleccions a la madrilenya Villamanrique de Tajo, que d'entrada diries que és un d'aquells pobles on gasten Fairy per netejar la paella gegant de l'arrossada popular i els queda tan brillant i impol·luta que després els veïns hi fan la migdiada. A Agramunt, el Pirum -el partit dels romanesos- ha obtingut 26 vots, sobre un cens electoral de 3.994 censats. El cap de llista, Daniel Dumitru, amo d'un bar agramuntí, es va comprometre a treballar per la integració dels romanesos en aquesta bonica població cèlebre per la solidesa extrema dels seus torrons. Però això ja conté un contrasentit: Dumitru pretenia que els romanesos s'integressin (idioma a banda, no es va dignar a posar el nom del partit en català) mentre que els animava que votessin un partit diferenciat, creat només per a ells. Com a signe clar i rotund d'integració, més que visitant amb insistència l'Espai Guinovart, més que declamant amb un megafon l'obra poètica de Guillem Viladot, ¿no hauria sigut millor que els romanesos haguessin votat la guanyadora Acord d'Esquerra-Acord Municipal, avalada per ERC, o bé CiU, o PP, o PSC-PM? Això de PSC-PM suposo que són les sigles d'una cosa així com Partit o Plataforma Municipal i no les de Policia Militar -per exhibir el seu zel patriòtic, la ministra Chacón enviaria brigades de paracaigudistes sobre Agramunt si hi hagués algun espanyol ferit per contusions amb una barra de torró-. Si en el futur sorgissin més partits d'immigrants (el Partido de los Chinos Catalanes, Agrupació Marroquina Poligàmia Lliure, Parbleu! Le Parti des Français -aquest ja seria insofrible, realment-), arrelessin i traguessin regidors, la xenofòbia que despertarien es podria veure des del terrat de casa.

Per combatre aquest risc, durant la nit electoral TV3 fa aquell pla, cívic i responsable, d'un negre satisfet entre els convergents que celebren les victòries de CiU. Tot i que queda un pèl com el rei Baltasar a la cavalcada de Reis.

stats