CRISI A L'ÒPERA
Cultura 21/02/2012

Perillen les funcions de 'La bohème'

El comitè d'empresa del Liceu va presentar ahir una convocatòria de vaga per a totes les funcions de La bohème. Joan Matabosch, director artístic del teatre, confia que no se suspengui cap representació.

Xavier Cervantes
3 min
LA TRAGÈDIA DE PUCCINI 
 Si finalment tira endavant la vaga, al Liceu no es podrà veure La bohème, la tràgica història de Rodolfo i Mimí.

BARCELONA.La bohème s'ha representat 238 vegades al Gran Teatre del Liceu. A partir del 27 de febrer hi ha programades divuit funcions més, per a les quals ja s'ha venut el 90% de l'aforament. La ironia és que una de les òperes més vistes pot ser que ara no arribi a fer-se al Liceu. Això serà si tira endavant la vaga convocada pel comitè d'empresa del teatre de la Rambla com a resposta a l'ERO temporal que vol aplicar la direcció i que preveu tancar el coliseu barceloní del 20 de març al 19 d'abril i del 5 de juny al 8 de juliol.

Joan Matabosch, director artístic del Liceu, va dir ahir que no s'imagina "suspendre ni una sola funció de La bohème ", i que confia que "s'imposi el seny". Les paraules de Matabosch expressen un desig: que a diferència de l'òpera de Puccini, el desenllaç de tot plegat no sigui tràgic.

"Ens hem d'entendre"

El president del comitè d'empresa del Liceu, Manuel Martínez, va explicar ahir a l'ARA que esperen que les negociacions amb la direcció del teatre acabin positivament i que finalment no hi hagi vaga. "No em puc creure que no arribarem a un acord, ens hem d'entendre", va dir Martínez, tot i que en la reunió que van tenir amb l'empresa ahir a la tarda no hi va haver cap progrés.

La setmana passada, els treballadors no descartaven la possibilitat de convocar una vaga. Tot feia pensar que es faria coincidir amb l'estrena de La bohème , si abans no s'arribava a un acord amb la direcció del teatre. El següent acte es va produir ahir al matí, quan el comitè d'empresa va presentar al departament d'Empresa i Ocupació una sol·licitud de vaga per a totes les funcions de La bohème . Martínez va aclarir que aquesta convocatòria "ha de ser ratificada" dimecres per l'assemblea de treballadors, i que per tant han de ser ells qui han de decidir si faran vaga i quins dies.

El comitè d'empresa va presentar la sol·licitud ahir perquè la normativa vigent exigeix complir amb aquest tràmit en un termini de cinc dies hàbils abans de la data de la vaga, l'inici de la qual està previst per al dilluns 27 de febrer.

Martínez té la sensació que l'ERO "respon a una decisió política i que l'empresa té poc marge de negociació", però espera que s'arribi a un acord. Al Liceu ningú vol posar en perill les funcions de La bohème i els treballadors tampoc volen que perilli la seva feina.

Dimecres, un dia clau

Abans de l'assemblea, el mateix dimecres hi ha prevista una altra reunió entre la direcció del Liceu i el comitè d'empresa, a les 10.30 h. "Esperem arribar a l'assemblea amb una bona notícia", va dir Martínez.

Aquesta bona notícia és la que també vol sentir el director artístic del Liceu, Joan Matabosch.

Ahir, durant la roda de premsa de presentació de La bohème , Matabosch, que estava acompanyat pel director d'orquestra Víctor Pablo Pérez i els tenors Ramón Vargas i Teodor Ilincai, va intentar centrar-se en el muntatge de l'òpera. Però l'actualitat era tan aclaparadora que va acceptar pronunciar-se. "Confio que La bohème es pugui representar, perquè no tindria gaire sentit mutilar la temporada una mica més", va dir Matabosch.

L'actual situació del Liceu també preocupa Víctor Pablo Pérez. El director burgalès, que va manifestar "un respecte profund" per qualsevol decisió que es prengui, va dir que "tant els treballadors com la direcció del teatre han de calibrar a fons les conseqüències de les decisions". Pérez va afegir que "les institucions públiques han de tenir en consideració que el Liceu és un emblema de Catalunya". "A ningú se li ocorre tancar el Museu del Prado. Al contrari, justament acaba d'anunciar que obrirà un dia més a partir d'ara", va dir Pérez.

stats