Cultura 12/08/2015

Música i teatre per revifar les pedres

Els monuments competeixen per seduir nous públics

Sílvia Marimon
5 min
Patrimoni  Música i teatre per revifar  les pedres Immersió  al ‘Deltebre I’, enfonsat  fa dos segles

BarcelonaDiu la llegenda fundacional del monestir de Sant Pere de Rodes que l’any 608 tres monjos volien protegir diverses relíquies -entre les quals el cap i el braç dret de sant Pere- dels perills que amenaçaven Roma i van navegar fins a les costes del nord del cap de Creus. Allà, entre muntanyes agrestes, boira i tramuntana, van aixecar el monestir. Són pedres amb històries de bruixes i tresors ocults, però, durant els mesos d’estiu, per seduir més públic, també es converteixen en escenari.

Des del juny fins al setembre, s’hauran fet 110 activitats als principals monuments del país (un 66% més que l’any passat). Algunes ja són tot un clàssic, d’altres -sobretot les destinades a públic familiar- s’han estrenat aquest any. I n’hi ha que, davant l’èxit, com els concerts al Fòrum Romà d’Empúries, s’allarguen més dies.

Clàssics entre pedres

Schubert, Bach o les millors bandes sonores de Hollywood

La Schubertíada de Vilabertran arriba a la 23a edició amb tot un repte: la interpretació de La cançó de la terra de Gustav Mahler, a partir de l’arranjament per a formació de cambra que en va fer Arnold Schönberg. Si aquest festival musical és un clàssic, hi ha altres monuments que aquest any s’estrenen com a escenari. El diplomàtic i bibliòfil Eduard Toda (1855-1941) tenia una gran passió: el col·leccionisme. Quan a finals del segle XIX va adquirir el castell monestir de Sant Miquel d’Escornalbou, enmig de l’agrest Priorat, aquesta passió es va desfermar. El que durant l’Edat Mitjana havia sigut castell i canònica agustiniana es va convertir en una casa senyorial amb aires de castell fortalesa. En aquest peculiar escenari, durant l’agost s’hi podrà escoltar el Quartet Toldrà, que recorrerà l’obra de diferents compositors del Romanticisme.

La cartoixa de Santa Maria d’Escaladei, al Priorat, fundada el 1194 pel rei Alfons I el Cast, va ser saquejada i incendiada al segle XIX i després engolida per la natura. Fa poc s’ha recuperat la seva esplendor i hi actuarà el grup de música de cambra ReBLa’T. A Sant Pere de Rodes, a banda de música clàssica, s’hi podrà escoltar And the winner is... And the winner isLes millor bandes sonores de Hollywood El monestir de Santa Maria de Poblet acollirà per tercera vegada aquest cap de setmana el Festival de Música Antiga de Poblet, que dirigeix Jordi Savall. Inaugurarà el festival el concert Ramon Llull. Temps de conquestes, diàleg i de conhort, amb què es commemoraran els 700 anys de la mort de l’autor de Llibre de meravelles.

La veu d’herois i meuques

De la Peralada de Ramon Muntaner a la disbauxa del 1700

Al juliol el rei Jaume I va fer retronar la seva veu al monestir de Santes Creus a Aiguamúrcia (Alt Camp). Durant l’agost a Peralada, i amb motiu del 750è aniversari del naixement de Ramon Muntaner, es podrà escoltar la veu d’aquest home que venerava el monarca que va conquerir Mallorca. Muntaner va narrar a la seva Crònica els fets ocorreguts des de la concepció de Jaume I (1207) fins a la coronació d’Alfons III el Benigne (1327). A Peralada, s’organitza una ruta literària teatralitzada per 12 punts. Una guia i un actor rellegeixen textos no només de Muntaner sinó també d’altres escriptors com Carles Rahola i Josep Pla. L’escriptor empordanès definia Muntaner com un “empordanès xerraire i divertit” per la seva tendència a l’exageració i l’autoelogi. A Sant Joan de les Abadesses, el Centre d’Interpretació del Comte Arnau proposa fer una immersió, amb l’ajuda d’escenografia i actors, en la vida d’aquest personatge condemnat a cavalcar com una ànima en pena sobre un cavall negre.

El 1700 no tot era política. La invitació del Born Centre Cultural per a les nits de dimecres és temptadora: “Us convidem a traspassar les portes del darrere del 1700, per conèixer una ciutat de jocs, de gresca i de festa, on també sovintejaven les transgressions i els conflictes”. Aquest és el text que acompanya Per la porta del darrere! Joc, prostitució i negoci a la Barcelona del 1700. La ruta explica el que ha documentat durant anys als seus llibres Albert Garcia Espuche: Barcelona era al segle XVIII una ciutat dinàmica i opulenta, on hi havia molta música, molts balls, moltes festes i plaers com el tabac, la xocolata i l’alcohol. No hi faltaven ni les meuques ni el joc.

Irreverència a Empúries

El jaciment romà, escenari dels concerts d’Adrià Puntí i Txarango

Els Concerts al Fòrum Romà d’Empúries es van estrenar l’any passat i aquest estiu tornen amb més dies i amb pràcticament totes les entrades esgotades. Obrirà el festival, aquesta nit, Adrià Puntí amb la Band Bang Bang i algunes cançons del seu esperat pròxim disc. Després vindran Calexico i Núria Graham, Andrea Motis i Joan Chamorro i, finalment, l’energia dels Txarango.

Al castell de Miravet, el col·lectiu audiovisual Playmodes col·locarà una instal·lació creada específicament per a aquesta fortificació que s’aixeca imponent sobre el riu Ebre. Faran una videoprojecció, amb efectes lumínics i sonors, que permetrà contemplar d’una manera diferent l’absis d’aquesta fortalesa, defensada per musulmans i templers.

Ritmes pop per als infants

Cançons i tocs de clown per als menors de sis anys

“Aquest any, per primera vegada, hem intentat trobar oferta per a infants de 0 a 6 anys”, destaca el gerent de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Xavier Arola. “Un dels objectius és atreure més públic familiar als monuments”, afegeix. La proposta de la Casa Museu Prat de la Riba i el reial monestir de Santes Creus és convidar els infants perquè juguin amb instruments i ritmes pop. 2princesesbarbudes revisa cançons i danses i les acompanya amb tocs de clown, teatre d’objectes i poesia visual.

Immersió en un vaixell de la Guerra del Francès

El 20 de juny del 1813, en plena Guerra del Francès, un vaixell de transport militar, capitanejat per Chambers -el seu nom se sap perquè al fons del mar s’ha conservat magníficament el seu segell-, es va enfonsar a la desembocadura del riu Ebre. El 2008 el Centre d’Arqueologia Subaquàtica va rebre una trucada d’un pescador d’apnea d’Amposta que havia anat a rescatar una embarcació perquè les seves xarxes havien quedat atrapades. En submergir-se va descobrir que s’havien enredat amb un vaixell enfonsat a uns set metres de fondària. Es va batejar amb el nom de Deltebre I i, en no haver patit cap espoli, és un dels vaixells arqueològics més ben conservats de Catalunya. Ara l’equip del Centre d’Arqueologia Subaquàtica convida a qui ho vulgui -ha de tenir el carnet i l’equip de submarinista- a embarcar-se al Thetis. “El que més sorprèn la gent és veure com treballem. Quan veuen tota la infraestructura que tenim organitzada sota el mar, com els làsers per dibuixar, no s’ho creuen”, explica el responsable del Centre d’Arqueologia Subaquàtica, Gustau Vivar. Al setembre, es podrà visitar un altre jaciment, aquesta vegada al Port de la Selva. Es tracta del vaixell romà de cala Cativa. “Amb aquest, que es va localitzar fa molts anys, hem de començar investigar. Ara no en sabem pràcticament res”, apunta Vivar.

stats